21 Nisan 2011 Perşembe

Holistik veteriner hekimlere ihtiyacımız var!

Alternatif terapiler Türkiye'de oldukça yaygınlaştı. Hayvanlarımızı emanet ettiğimiz veteriner hekimlerimizi ve veteriner hekimlik okumak
isteyenleri holistik yolda ilerlemeye davet ediyorum.

Holistik tıp vücut enerjisinin kendi kendini dengelemesine yardımcı oluyor. Böylece zihinsel, duygusal ve fiziksel rahatsızlıklar iyileşiyor. Holistik veteriner hekimlik kavramını ilk defa olarak hayvanlarla iletişim kuran Amelia Kinkade'nin kitabından gördüm. Bu konudaki bloglarımı okuyabilirsiniz. Araştırınca hayvanları kurtarma, yardımcı köpekler yetiştirme derneklerinde çalışanlar geleneksel tıp yerine alternatif ve doğal tedavileri kullanıyorlar. Böylece hayvanlar hastalıktan uzak ve çok sağlıklı nesiller yaratabiliyor.

"Holistik veteriner hekimlik" nasıl oluyor?
- Hayvan davranışları konusunda uzman
- Hayvanlarla iletişim yapan ya da yanında bir hayvan iletişimci ile çalışan (ör. hasta hayvana nesi olduğunu telepatik olarak soruyorlar, teşhisi kolaylaştırıyor ve destekliyor)
- Doğal beslenme öneren (kuru ve ıslak mama yerine çiğ beslenme, ev yemekleri taraftarı)
- Aşılara yan etkilerinden dolayı sıcak bakmayan, uygulamasını yapmayan (yerine nosode ve homeopatik ilaçları kullanan)
- Homeopatik ilaçları kullanan veteriner hekimler oluyorlar (Kendisi veteriner hekimlik üzerine homeopati kursu almış)

Yurt dışında okuma fırsatı olanlar için temel biyoloji ya da kimya üzerine 4 senelik veteriner hekimlik okulunda holistik veteriner hekimlik dersleri almak mümkün. Sonrasında holistik veteriner hekimler yanında staj bunun devamı.

Hayvan davranışlarını mutlaka veteriner hekim olacakların bilmesi gerekir. Türkiye'de köpek davranışları üzerine çalışan Prof. Tamer Dodurka'nın kitaplarına bakabilirsiniz. Ayrıca pozitif köpek eğitimi konusunda Türkiye'de çalışan ve köpek eğitmeni yetiştiren Stardogs ile iletişime geçebilir, eğitimlerini alabilirsiniz. http://www.stardogs.web.tr/

Homeopati konusu da yurt dışında çok yaygın bir dal. Homeopatik ilaçlar 200 senedir kullanılıyor. Özellikleri doğal mineral, bitki gibi maddelerden üretilmiş olmaları ve çok seyreltik olmalarından dolayı hızlı etki gösterip yan etkilerinin olmaması. Aklınıza gelen tüm hastalıklar için bir homeopatik ilaç var. Tüm bunlar 5000 maddelik Materia Medica adlı kitapta toplanmış. Türkiye'de bunomeopati kurslarını doktorlara ya da aile içinde kullanmak için halka açık yapanlar var. İzmir'de kurulmuş bir homeopati derneği var. Google'da çıkıyor. (Güncelleme 01.01.2014-En son İstanbul Teknik Üniversitesi de homeopati kursları vermeye başladı)

Bir de online homeopati kursları var. Ben 9 senedir bu kursu veren 30 senedir bu konuda çalışan Amerikalı Sheri Nakken adlı bir hemşireden temel homeopati eğitimi aldım. Akut hastalıklar için çok faydalı oluyor. Tabii kronik hastalıklar için profesyonel bir homeopata gözükmek gerekir. Ancak hayvanlar üzerinde de oldukça etkili oluyor bu ilaçlar. Veteriner hekimler de yurt dışında kullanıyorlar. Oldukça tatmin edici, 4-6 ay süren bütçenize uygun online temel homeopati eğitimi için: www.wellwithin1.com/homeo.htm . Ayrıca aşıların tehlikeleri, çocuk hastalıklarında homeopati kullanımı konusunda da diğer online eğitimleri var.

Holistik veteriner hekimlik yurt dışında çok yaygın. Türkiye'de de yavaşça duyulmaya başlandı. Umarım yakın gelecekte kuru mama tavsiye eden, bolca aşı yapan ve doğal ilaçlar kullanmayan geleneksel okullu veteriner hekimlerin yerini holistik veteriner hekimler doldurmaya başlar.

Veteriner hekimlik harika ve çok kıymetli bir meslek. Bugün kimya okumamış olsaydım, kesinlikle yukarıdaki şekilde yapmak isteyeceğim bir konu. Bu yolu takip etmek isteyen veteriner hekimlerimize ufak bir uyarı size karşı olan veteriner hekimlerle mücadeleniz devamlı olacaktır ;)

Veteriner hekim adaylarına ve hayvanlarımızı emanet ettiğimiz veteriner hekimlerimize "holistik veteriner hekim" olma yolunda başarılar diliyorum.

06.02.2017 Güncelleme: Bu yazım yayınlandıktan sonra aşağıdaki yorumlarda holistik veteriner hekimlik yapan kişilerin kontakları eklenmeye başladı. Bu çok sevindirici. Ben de aşağıda bu konuda yardım alabileceğiniz kişi ve kaynakları ekliyorum:

Dr. Homeopat Veteriner Hekim Banu T. Kantarcıoğlu
(Veteriner Homeopati Derneği www.veterinerhomoopati.org.tr,

IAVH-International Association of Veterinary Homeopathy Türkiye Temsilcisi,
https://www.homeopatiklinik.com/dr-vet-hek-banu-t-kantarcioglu)
City-Vet Veteriner Kliniği Bağdat Cad. No: 484 A/1 Suadiye İstanbul
T: 0216 410 09 76-78
Not: Telefonla diğer illerden İzmir, Ankara ve Kayseri'deki homeopat veteriner hekimlerin bilgilerine ulaşabilirsiniz.


Online Homeopati eğitimi almak için (sertifikasız):

Vitamingiller Podcast – Homeopatiye Giriş – 01 | vitamingiller
Vitamingiller için ilk iki sezonun çekimlerinde ben de yardımcı oldum.


Sertifikalı eğitimler için lütfen Veteriner Hekimler Odası ve Homeopati Derneği ile görüşünüz.

Yararlı kaynaklar:
American Holistic Veterinary Medical Association - http://www.ahvma.org/

13 yorum:

veteriner dedi ki...

teşekürler bu bilgi paylaşımı için
Veteriner

Adsız dedi ki...

neden olmasin:)

Adsız dedi ki...

cok tesekkurler ilginc

Adsız dedi ki...

Sevgili Basak,
blogunu firsat buldukca okuyorum; eline saglik.. bircok sey ogrendim, cok sagol..

Istanbul'da, holistik veteriner ariyorum; vardir saniyorum, ama bulamiyorum (en azindan Google yoluyla bulamiyorum).. belki yanlis yontemle ariyorum; belki de sahiden yok.. onerin varsa, paylasirsan cok sevinirim..

Selamlar,

Hatice

Başak Pirtini dedi ki...

Sevgili Hatice, Çiğ beslenmeyle ilgili kedi köpek sahipleri forumlarda buluşuyor. Onların veteriner hekimlerini sorabilirsin. Benim şahsen tanıdığım bir hekim yok, kendi hekimim bile organik takıntım olabileceğini anneme söylemiş komik bir şekilde ;) Sana araştırmada bol şans dilerim.

ZeynepA. dedi ki...

Merhaba Başak. Yazdığın konular çok ilgi çekici. Ortak noktalarımız var. Ben de burada bilgi paylaşımında bulunmak isterim. Benim görümcem İzmir'de holistik veterinerlik yapıyor: Adı Yasemin Atatuş.
Ne yazıkki aktif bir internet siteleri yok. Ama ilgilenenlerin ona isminden ulaşmaları mükmün.
Eline ve aklına sağlık. Sevgiler.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

tanıştığıma memnun oldum
hoş blog
bana da beklerim
:))))

Adsız dedi ki...

Bu blog bir derya... Saatlerdir geziniyorum tadına doyum olmuyor ve bilgilerin derinliği insanı alıp götürüyor.
Nasıl haberleşebiliriz? Yazılarınız neden 2011'de sonlandı. Sizi merak ediyorum.
Sevgiyle,
http://kopeklerveinsanlari.com

Başak Pirtini dedi ki...

Merhaba, köpekler ve insanlar blogunuza baktım. Gerçekten de tam benim düşündüklerimi yazmaya başlamışsınız, herhalde vakit bulup da düşündüklerimi yazıyor olsam bunları yazardım :P Bloglarıma kediler ve köpekler konusunda biraz ara verip 3 sene kadar ;) iki tane bebek büyütmek (2 ve 3.5 yaş) ve onların konularına dalmakla ara vermiş bulunuyorum. Oradaki öğrendiklerime http://dogalanneyim.blogspot.com ve "Doğal Anneyim" facebook grubum üzerinden paylaşıma devam ediyorum. Ancak biraz büyüyünce sorumluluk alma yaşında ve müsait ev ortamında köpekli hayatıma geri dönmeyi planlıyorum. Profilimdeki mail üzerinden haberleşebiliriz, tanışmaktan son derece memnuniyet duydum. Sevgiler.

Başak Pirtini dedi ki...

Merhaba, köpekler ve insanlar blogunuza baktım. Gerçekten de tam benim düşündüklerimi yazmaya başlamışsınız, herhalde vakit bulup da düşündüklerimi yazıyor olsam bunları yazardım :P Bloglarıma kediler ve köpekler konusunda biraz ara verip 3 sene kadar ;) iki tane bebek büyütmek (2 ve 3.5 yaş) ve onların konularına dalmakla ara vermiş bulunuyorum. Oradaki öğrendiklerime http://dogalanneyim.blogspot.com ve "Doğal Anneyim" facebook grubum üzerinden paylaşıma devam ediyorum. Ancak biraz büyüyünce sorumluluk alma yaşında ve müsait ev ortamında köpekli hayatıma geri dönmeyi planlıyorum. Profilimdeki mail üzerinden haberleşebiliriz, tanışmaktan son derece memnuniyet duydum. Sevgiler.

Veteriner Hekim dedi ki...

Öncelikle araştırma ve bilgilendirme için çok teşekkürler. Meslektaşlarımız için gerçekten güzel bir yönlendirme. Ancak bir detay gözüme çarptı, Bir yerde ismimizin Veteriner Hekim olarak adlandırıp bir başka yerde Veteriner olarak anılması, Bunun dışında bazı yönlendirmeler (Ev yemeği, kendi besinlerimiz v.s.) ile ilgili daha sağlıklı kaynaklar sunulması açısından kısa bir tanım Barf Dieti. Tek noktayı unutmamamız gerekiyor onlar bizlerle hayatlarını paylaşıyor ancak biz değiller. Kendilerine özgü güzellikleri mevcut. Teşekkürler.

Başak Pirtini dedi ki...

Sevgili Veteriner hekim, ilginize teşekkür ederim. Hemen gerekli güncellemeleri yaptım. Sevgiler.

Aylak Bey dedi ki...

İstanbul'da holistik hekim var, kendisi Çağlar Kondu Özcan. 2006 yılında açtığı Vetelite adlı bir kliniği var. Kendisi Amerika'nın en iyi alternatif veteriner tıp eğitimi veren Chi Ins. den sertifika almış. Akupunktur, homeopatik ilaçlar, masaj gibi tedavileri tamamlayıcı tıp olarak uyguluyor.