14 Ekim 2007 Pazar

"Stop The Shots" kitabı

Aşılarla ilgili önceden yazdığım blog yazılarını yahoo gruplarından ve internetten bulduktan sonra Amazon.com’daki kitaplara da baktım. John Clifton’ın “Stop the Shots: Are vaccinations killing our pets?” (Aşıları durdurun: Aşılar evcil hayvanlarımızı öldürüyor mu?) adlı kitabı ısmarladım ve bu yazıda kitaptaki bölümlerden bahsetmek istiyorum. John Clifton, köpeklerde kanser üzerine aylık e-zine editörü ve aynı konudaki bir kitabın yazarlığını yapmaktadır.

Bilmeniz gereken şeyler

Hepimiz aşıların hastalıklarla savaştıklarını düşünürüz. Aşıladığımız zaman o hastalığa yakalanmayacağını düşünürüz. Ancak aşılar pek çok rahatsızlığa yol açabilir. Bazen o kadar çok ve sık aşılama yapıyoruz ki, hayvanımızın o hastalığa yakalanma riski sıfır olsa bile. Şu an öyle bir noktaya geldi ki geldi ki, kuduz ve pek çok hastalık çoğu yerde kontrol altına alınmasına rağmen hayvanlarımız gitgide daha fazla alerji, stres ve kansere yeni düşüyor. Bir araştırmanın gösterdiğine göre son dört senede New York’taki köpekler arasında kanser oranı %150 arttı.

Hiç bir zaman aşılama yapmayın demek doğru olmaz ancak belli bir oranda hayvan sahipleri bunu da seçiyor. Öte yandan aşıların en doğru yol olduğunu da söylemek doğru olmaz. En iyisi aşıların artı ve eksi yönlerini ortaya koyup kendi kararınızı vermenizi sağlamak olacak.

* Kemoterapi görmüş hayvanların hayatları boyunca bir daha aşı olmalarının yasak olduğunu biliyor muydunuz? Burada kitabın yazarının köpeği Sparky de kanseri yenmiş ve altı senedir tek bir aşı bile olmamış. Herhalde Türkiye’deki veteriner hekimlerimizden de başka örneklerini duyabiliriz.

Aşılar tipik bir veteriner hekimin gelirinin %50’sini oluşturuyor. İnanmak istemesem de söylentilere göre bazı veteriner hekimler ise fazla aşılamanın sonucu oluşan hastalıkları tedavi etmek için de bunu destekliyorlar. Bunun ettikleri yemin doğrultusunda doğru olmamasını diliyorum.

*Bu yazıdaki bilgiler "Stop The Shots" kitabı ve benim şahsi yorumlarımı içermektedir. Kitap ile ilgili diğer bilgileri blogumum "Aşılar faydalı mı zararlı mı?" kısmında okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: