14 Ekim 2007 Pazar

Aşıların faydaları

Aşılar hayvanlarımızı hastalıklara karşı korumada önemli bir rol oynuyorlar. Ancak, hayvanlarda çeşitli reaksiyonlara yol açabilirler. Aşılamada hayvanın yaşam koşullarına göre (evdeki diğer kediler, dışarıda dolaşması, genel sağlığı, belli bir hastalık geçirme olasılığı gibi) minimum miktarda kullanmak çok önemlidir. Senelik rutin kontroller ile hayvanlarınızın neye ihtiyacı olup olmayacağını kontrol ettirebilirsiniz.

Kedile için uygulanan aşıların faydaları

Kuduz aşısı: Aşısı kuduz hastalığını önlemede 100% etkilidir. Kuduz çoğu zaman ölümle sonuçlanır ve hayvandan insana geçebilir. Amerika’daki bazı eyaletlerde senelik yerine 3 senelik kuduz aşıları uygulanmaktadır. Kuduz aşısı aynı zamanda en fazla zararlı yan etkilere sahip aşıdır. Türkiye’de her sene kuduz aşısı yapılması kanunen şarttır.

Distemper aşısı (3’ü bir arada): Bu aşıda Feline Viral Rhinotracheitis, Calici ve Panleukopenia birlikte veriliyor.

- Viral Rhinotracheitis ve Calici virüsleri: Göğüs ve yukarı solunum sistemi rahatsızlıklarına ve enfeksiyonlarına karşı aşıdır. Kediler yine de soğuk algınlığına yakalanır. Aşı bu virüslerden oluşacak hayati rahatsızlıkları önlemek için oluşturulmuştur.
- Panleukopenia (Feline distemper): Aşı, ciddi kusma ve ishal, dehidrasyon, beyaz kan hücresi akyuvarların parçalanması ve ölüme sebep olan hastalığı 100% önlemede etkilidir. Geniş aşılama sonucunda Amerika’daki ev kedilerine daha az görülmektedir.
- Alternatif 3’ü bir arada aşı: Göz ve buruna damlatılarak verilen burun içi alternatif yöntem daha iyi koruma sağlamakta birlikte, enjeksiyon ile yapılan aşıya göre ciddi aşı reaksiyonlarını ve olası kanser etkisi olmamaktadır. Burun içi uygulanan aşı sonucunda genellikle 5-7 gün sonrasında birkaç gün boyunca kediler hapşırmaya başlayabilir.

Feline leukemia virüsü aşısı: Kedi lösemisi olarak binen bu aşı risk içinde olan dışarı çıkan ve diğer kedilerle iletişimde olan kedilere önerilmektedir. Aşı 100% etkili değildir. Risk altındaki kediler için test yaptırılması önerilmektedir.

Feline infectious peritonitis: Aşı olmasına rağmen, etkinliği sorgulanmaktadır.

Hiç yorum yok: