22 Haziran 2016 Çarşamba

Haluk Otman ile doğal terapiler ve manyetik terapi üstüne bir söyleşi


Küçüklüğümden beri doğal terapiler ilgimi çekiyor. Kimi zaman seminerlere katılarak, kimi zaman da kitaplardan öğrendiğim enerji çalışmaları, masaj, refleksoloji, homeopati, bitkisel yağlar gibi yöntemleri kendimi ve çocukları hastalıklardan iyileştirmede beslenmeye ek olarak uyguluyorum. Doğal terapilerle ilgili kitap, alet, taşlar ve mıknatısları alıp kullanmayı seviyorum. Bundan 10 sene önce manyetik terapiyi duymuş ve kendime Haluk Otman’dan acil yardım için yüksek gauss değerinde mıknatıslar almıştım. Zaman içinde mıknatısların dış kabı açılınca Haluk Bey ömür boyu garantisi olduğunu söyleyip bana yeni mıknatıslarımı verdi. En son yaşadığımız kulak ağrımızda ağrıyı azaltmakta kullandık. Bu vesiyleyle, hayvanlara, anne ve çocuklarda uygulanabilecek doğal terapilerle ilgili aklımdaki soruları Doğal Terapiler, İleri Masaj Teknikleri ve Kişisel Gelişim Uzmanı Haluk Otman hepimiz için cevapladı. Özellikle hayvanlar için kullanılan magnetik terapi ürünleri dikkat çekici.

“Doğanın bize sunduğu tüm iyilik getirici güçleri kendimizden başlayarak doğru kullanmak, doğru uygulamak hem kendimize hem de çevremize sunabileceğimiz en büyük hediyedir.”

Başak - Doğal terapiler dediğimizde neyi kastediyoruz?


Haluk O. – Doğal terapi ayağımızı bir yere çarptığımızda elimizle hemen ayağımızı tutmak, ovmak ile başlar. En etkili doğal terapi yöntemi dokunmaktır. Bedenimizin doğal refleksidir. Doğal terapiler dokunmaktan başlayarak ayurvedik masajlara, romatizma sorunları için arı sokması tedavilerine kadar devam eden zengin bir dünyadır. Kısacası doğadaki güçleri sağlığımız için kullanmak olarak özetlenebilir. Beden – Akıl – Ruh arasında kurduğumuz denge varolan sağlığımızı korumayı ve olası problemlerimizin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Teknik olarak; Doğal Terapiler (Alm. Naturheilkunde, İng. Naturopathy veya Naturopathic Medicine); her insanın sahip olduğu doğal güçlerinin harekete geçirilmesi ve güçlendirilmesi sayesinde hastalıkları önlemeyi ve terapi etmeyi amaçlayan yöntemlerinin tamamına verilen isimdir.

Başak – Doğal Terapiler nasıl çalışıyor?

Haluk O. – Doğal Terapilerin en üst prensibi, doğanın yasaları ve bize sunduklarının kendi doğal işleyişleri doğrultusunda hareket etmektir, doğaya karşı değil.

Başak - Doğal terapilerin modern tıptan farkı nedir?

Haluk O. – Organizmamızın fizyolojik çalışma şekli aslında bize pek çok konuda yol göstermektedir. Denge dışı durumlarda bize sinyal vermektedir, bu sinyali algılamak ve anlamak çok önemlidir. Bunu bastırıp yok edersek, sorunun nerede olduğunu anlayamayız. Sorun aslında yok olmamıştır ve başka bir zaman muhtemelen terapisi daha zor (ör. Kronik olarak) bir şekilde karşımıza çıkacaktır.
Doğal terapiler hastalık ve sağlık olgularını modern tıptan farklı olarak, neden-sonuç ilişkisi içinde bakar ve bir hastalığın sadece bir sebebi olmadığına, aksine birçok sebebi olduğundan yola çıkarak insanı bir beden – ruh ve zihin bütünlüğü içinde algılar. Bunu değerlendirir ve duruma göre tamamen bireysel terapi yöntemleri uygulamaktadır. Hayvanları tedavi ederken de aynı anlayışta olmak gerekir.


Başak - Doğal terapi yöntemleri nelerdir?

Haluk O. – Şu şekilde sayabiliriz:
•    Su ile terapi ( Kneipp’ın geliştirdiği Su Metodları)
•    Masaj
•    Kupa (Vacuum therapy)
•    Yoga
•    Aschner’in Yapı Terapileri (kan akıtma, şişe çekme, sülük koyma vs.)
•    Fitoterapi (bitkiler ile terapi)
•    Bağırsak temizliği, arınmalar (detokslar)
•    Terapi amaçlı oruç
•    Terapi amaçlı sadece meyve ve sebze suları tüketimi
•    Beslenme
•    Diyetler
•    Hareketle terapiler
•    Hayatı düzenleyici tedbirler
•    Geleneksel Çin Tıbbı
•    Tibet Tıbbı
•    Aromaterapi
•    Ayurveda
•    Homeopati
•    Ve değişik kıta ve halkların uyguladıkları sayısız terapi yöntemleri

Modern Doğal Tıp Yöntemleri:
•    Osteopati, Kranio –Sakral-Terapi
•    Dorn-Metodu
•    Refleksoloji
•    Reiki
•    Bach-Çiçekleri ile terapi
•    Kinesioloji
•    Hipnoterapi
•    NLP
•    Masajlar
•    Müzikle ve el sanatları ile terapi

Başak - Doğal Terapiler Kavramı nasıl ortaya çıktı ve gelişti?


Haluk O. –
Doğal Terapilerin uygulanışı insanlık tarihi kadar eski olsa da, bir konsept olarak Doğal Terapi Konsepti batı ülkelerinin endüstrileşme süreci sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu dönemde oldukça yaygın kullanılan Modern Tıp tedavi yöntemlerine destek ihtiyacı ortaya çıkmış  yeni arayışlar ile eski geleneksel ve yeni bilimsel bilgilerin sentezi olarak Almanya’da 19. yüzyılda Teolog J. H. Rausse ve Eczacı T. Hahn tarafından ilk defa kaleme alınıp, o dönemin üniversitelerinde felsefe ağırlıklı tıp eğitimi müfredatı olarak öğretilmiştir.
Bu konsept günümüze kadar ilk şekliyle gelmiştir ve şu beş temel direk üzerine oturtulmuştur. Bunlar:
1.    IŞIK
2.    HAVA
3.    SU
4.    HAREKET
5.    BESLENME

Doğal Terapilerin yukardaki beş ana direklerinin birinin veya bir kaçının aksaması durumunda meydana gelen problemlerin terapi edilmesi şekillerini üç ana grupta toplayabiliriz:

I. Fiziksel uyarma yoluyla organizmadaki bazı süreçleri harekete geçirmek: Örneğin: ışık, hava, su, güneş, hareket, soğuk, sıcak, vs. yöntemler: Kneipp su metodları, masajlar, akupunktur, şiatsu lenf dranajı, osteopati vb.

II. Doğal maddelerin özel besin veya ilaç haline getirilme yoluyla organizmaya içten etki göstermesini sağlamak. Örneğin: özel beslenme şekilleri/diyetler ve bitkilerden, hayvanlardan ve minerallerden hazırlanmış ilaçlar; diyetler, detokslar, fitoterapi, homeopati, aromaterapi, ayurveda vb.

III. Zihinsel farkındalık yaşatmak: Bu da genelde danışmanlık şeklinde verilir.

Başak – Peki, neden doğal terapileri seçelim?

Haluk O. – Çünkü doğal olmayan bir çevre ve yaşam koşulları içinde yaşıyoruz. Ana ritmimiz olan kalp ritmimizin dışında şehrin ve iş yaşantısının gürültüsü içinde sağlık ritmimizi kaybediyoruz.

İlginç bir örnek vermek gerekirse; şehirde yaşayan insanlarda görülen göz bozukluğu oranı kırsal kesimde yaşayan insalardan %70 fazladır. Sebebi ise kırsal kesimde göz sürekli sonsuzluğa odaklanırken şehirde sıkışık bina yapılanması ve görsel kirlilik gözün odaklanma yeteneğini olumsuz etkiler.

İnsan doğal bir varlıktır. Yaşamı ise yapay koşullar ve birarada yaşamanın getirdiği stres ile örülüdür.
•    Varolan sağlığımızı korumak için,
•    Sağlık problemlerimizden kolayca sıyrılabilmek için,
•    Doğal ritmimizi ve ihtiyaçlarımızı hatırlamak için,
•    Kendimizin ve hayatımızın tadına varabilmek için,
•    Sevdiklerimizle daha güzel zamanlar geçirmek için,Kapınız doğal terapilere her zaman açık olsun.

Duygu Şifresi kitabında mıknatıslar aracılığıyla 1dk içinde ağrılarınızı nasıl azaltabileceğinzi anlatıyor
Duygu Şifresi Seansı ile ilgili bilgi için tıklayınız
Başak – Ben mıknatısları Dr. Bradley Nelson tarafından yazılmış Duygu Şifresi kitabında anlattığı yöntemle vücudumuzda sıkışmış duygu enerjilerini salmada kullanıyorum. Özellikle kızlarım onlara yaptığım bu seansları kendileri sıkça talep eder oldular. Kitabın özellikle son bölümünde hayvanlarda da duygu şifresi yöntemi ile duygusal salma hikayeleri anlatılıyor. Ancak mıknatıslar bildiğim kadarıyla çok güçlü bir ağrı kesici aynı zamanda. Biraz da manyetik terapiden bahseder misiniz?

Haluk O. – Manyetik terapide kullanılan taş Neodymium (rare earth/supermagnet) ve doğal magnet “Heamatite”tir. (özel şartlarda soğumuş ve dünyanın binlerce yıl önceki güçlü manyetik alanı ile manyetize olmuş lav taşı ve buna bağlı teknolojilerdir. Günümüzde etrafta pek çok farklı elektromanyetik alana maruz kalıyoruz ve gerçekte olması gereken manyetik alanımızda şaşmalar oluyor. Doğal magnetler bize dünyanın kendi manyetik alanını, doğamızın gereğini bize sunuyorlar.





Magnetin öncelikli özelliği ağrı dindirici ve kesici özelliğidir. Ardından uyku ve uykudan uyanma sorunları başta olmak üzere yorgunluk, böbrek taşı, süt eksikliği, tansiyon ve benzeri konularda etkilidir.

Magnetin etkisi bedende 2-3 gün daha devam ettiğinden ağrı durumları dışında aralıklı kullanıma uygundur. Yani kişi magneti ister gece uyurken ister gündüz takabilir.

Magnet ile içme suyunuzu da manyetize edebilir ve bu sayede üriner sisteminizi rahatlatabilirsiniz.

Magnetin hiç bir yan etkisi yoktur ve herkes tarafından kullanılabilir. Sıkça sorulan sorular linkinden diğer pek çok soruya da yanıt bulabilirsiniz.

Aynı şekilde facebookta manyetik terapi (sağlık-güzellik) sayfasında bu terapiyle ilgili pek çok bilgi paylaşıyorum.

Başak - Manyetik terapide ne tip ürünler var? İlk kez kullanacaklara ne öneriyorsunuz? 
Haluk O. – Manyetik ürünler arasında diz, dirsek gibi eklemler için ufak magnetlerden oluşan ağrı kesici bantlar, genel sağlık için magnetik bileklik ve kolyeler, suyu manyetize etmek için magnetik çubuk, hatta hayvanların genel sağlığı ve ağrılara karşı magnetik battaniyeler ve tasmalar var. Ben ilk kez manyetik terapi ürünü alacaklara sizin kullandığınız ilk yardım kiti magnetini öneriyorum. Diğer çeşitli ürünlerde kullanılan ufak 500-1000gaussluk mıknatısların çok daha kuvvetli ''Manyetik terapinin altın çocuğu'' ismini kazanmış 14800 gauss gücünde paslanmaz çelik kaplı, bedeninizin her noktasında kullanabileceğiniz özellikte bir magnet. Neotymium Rare Earth Dünya üzerinde sürekli kullanıma uygun üretilmiş en güçlü magnettir. Bugün itibariyle danışmanlık ve kargo dahil fiyatı 280TL. Türkiye’de ömür boyu garantili tek ürün.


14800 gaussluk İlk Yardım Kiti Magneti
14800 gaussluk İlk Yardım Kiti


Başak – Bu kadar güçlü bir mıknatıs hangi rahatsızlıklara iyi geliyor?

Haluk O. – İlk Yardım Kiti kullanmak için sağlık sorunu yaşamanıza gerek yok. Bu magnet var olan sağlığınızı korumanıza büyük destek verir. Bu inanılmaz gücü ile kullanıcının immün sistemini güçlendirirken, bedenin %100 oksijen almasını sağlar. Bu şekilde sağlığınızı korurken akut ve kronik ağrılardan;

•    migren, regl, romatizmal ağrılar,
•    baş, boyun, sırt, bel, kalça, diz, eklem ağrıları,
•    disk kayması, sinir sıkışması kaynaklı ağrılar,
•    boyun düzleşmesi kaynaklı ağrılar,
•    uykusuzluk, sabah uyanma güçlüğü,
•    böbrek ve mesane taşları, kumun ağrısız bedenden atılması,
•    osteoporoz (kemik erimesi),
•    stres, depresyon, menapoz problemleri,
•    dolaşım bozukluğu,
•    enerji düşüklüğü,
•    kırıkların çabuk iyileştirilmesi,
•    cinsel performans düşüklüğü,
•    sigaranın zararlı etkileri,
•    kemoterapi sonrası iyileşme sürecinde destek,

Konularında ani, sürekli, güçlü ve uyumlu bir şekil de destek verir.

Başak – Magnetleri ne kadar süreyle ve nasıl takmak gerekiyor?

Haluk O. –
Doğal olduğundan magnetler sürekli kullanıma uygundur, hiçbir yan etkisi yoktur, kullanımı çok rahattır. Bedeninizin ihtiyaç olan her noktasına takılabilmesi özelliği ile büyük avantaj sağlar. Kullanmaya başladıktan dakikalar sonra etkisini göstermeye başlar, ertesi gün daha yenilenmiş ve daha zinde kalkmanızı sağlar, aynı magneti garantisi olan ömür boyu kullanabilirsiniz.

İlk Yardım Kitini kullanımı son derece kolaydır. 2cm çapında iki adet birbirini kuvvetlice kendine çeken parçadan oluşan magnetin ilk parçası giysiniz içinden teninize değecek şekilde yerleştiriyorsunuz, ikinci parça da giysinize zarar vermeden üzerinden ilk parçaya tutunuyor.

Genelde danışanlarıma tercihlerine göre ya sabah ya da akşam takmayı öneriyorum. Mesela ben sabah zor kalktığım için gece takmayı tercih ediyorum. Sabah uyanmam daha kolay oluyor. Ancak acil durumlarda mıknatıs hiç çıkartılmadan da takılı durabilir. Magnet paslanmaz çelik kaplı olduğundan alkol ile silinerek dezenfekte edilebilir.

Magnetinizi günlük kullanımda kan akışının yoğun olduğu kalp, kasık bölgelerinde kullanabilirsiniz.

Ağrı durumlarında, ağrı hissettiğiniz noktaya yerleştirin. Baş ağrılarında boyun yada saçınıza takın.

Başak – Peki İlk Yardım Kiti magnetini almak isteyenler nasıl temin edecekler?

Haluk O. – Manyetik terapiyi kullanmak istediğiniz konularda danışmanlık hizmeti almak ya da tüm bilgi ve sipariş istekleriniz için 0533 651 96 99 nolu telefonu arayabilir ya da halukotman@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Diğer doğal terapilerle ilgili web sitem www.halukotman.com

Başak – Magnetlerin yan etkileri var mı?

Haluk O. – Sağlık magnetinin hiçbir yan etkisi yoktur. Magnet takıldıktan sonra 10 dakika içinde etkisini göstermeye başlar. Nasıl ki içeceğiniz bir litre portakal suyu size gereken C vitamini alındıktan sonra vücuttan atılıyorsa beden de manyetize olduktan ve gereken alanı yarattıktan sonra magnetten etkilenmez, bu sebeple magnetler beden üzerinde sürekli taşınabilirler.

Her dört kişiden biri magnetin ilk kullanımında hafif baş dönmesi, güçlü kalp atımı ve benzer belirtiler göstermektedir. Oksijen yüklenmesinden kaynaklanan bu durum zararsız ve geçicidir. Farklı kullanıcılar aynı magneti kullanabilir.

Başak - Sağlık magnetini kimler kullanabilir? Hangi durumlarda kullanılmamalı? 

Haluk O. – Sağlık magnetlerini 7 yaş üstü kişiler kullanabilir. Buna özellikle kanser operasyonları, kalp operasyonları, fıtık ameliyatı geçirmiş kişiler ve her türlü depresyon durumunda olanlar da dahildir. Sağlık magnetini kalp pili, kan anomalisi, hamilelerde, 20cm’den uzun metal implant kullanan kişiler kullanmamalıdır. 7 yaştan ufak çocuklarda akut ve ağrılı durumlar dışında düzenli ve sürekli magnet kullanımını onların harika çalışan sistemlerine müdahale etmeme anlayışıyı sebebiyle önermiyoruz. Magnetinizi kredi kartı, cep telefonu gibi manyetik özellikli eşyalarınızdan uzak tutmalısınız. Magnetler açık yaralar üzerinde kullanılmamalıdır. Sürekli ağrısı veya rahatsızlığı olanlar kesinlikle doktor yardımı almalıdır.

Başak – Manyetik terapi etkisini ne kadar sürede gösterir?

Haluk O. –
Hemen! Magneti taktıktan sonra 10 dakika içinde farkedersiniz. Ancak magnetlerini düzenli kullanmayan kişi sonuç da beklememelidir. Atletik yapılı, enerji dolu ve rahatsızlığı olmayan birisiyseniz, göze çarpan bir etki göremeyebilirsiniz. Bu noktada manyetik terapi sizin bu gücünüzü ve sağlığınızı korumak ile ilgilenecektir! Mesela uyku problemi için kullanıyorsanız gece taktığınızda sabaha dinç kalkarsınız, gün içindeki yorgunluğunuz ilk günde ortadan kalkar.

Başak – Bu sorum da hayvanlarla ilgili. Kedi, köpek ve at gibi evcil hayvanlarda manyetik terapi ürünleri nasıl kullanılıyor? 

Haluk O. – Elbette. İnsanlar gibi hayvanlar da manyetik terapiden faydalanabiliyorlar.  1970’lere kadar sakatlanan atların tedavi edilemediğini ve vurulduğunu ancak manyetik terapiden sonra bunun tüm dünya da değiştiğini biliyor musunuz? Manyetik terapi insan sağlığı kadar hayvan dostlarımızın sağlığı içinde son derece önemli katkılar barındırıyor.

yarış atları için magnetik bileklik
Küçük dostlarımızın daha sağlıklı, enerjik ve daha uzun süre mutlu bir şekilde yaşayabilmesi için manyetik terapi kolaylıklar sunuyor. Manyetik alan vücut dokularını uygun bir şekilde etkileyerek hücre zarlarının geçirgenliğini arttırır. Bu doğal metod aynı anda bir çok hastalığın tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

 

Kedi ve köpekler için magnetik tasma

Kedi ve köpekler için magnetik tasma

Atlar için magnetik battaniye
Laboratuar deneyleri ve klinik deneyler pulsatif magnetik alanın vücutta şu etki ve mekanizmalara neden olduğu sonuçlarını ortaya koymuştur:

Damarları genişleterek kan akışkanlığının düzenlenmesi, ağrı kesici aktivite, antinflamatuar (iltihap kurutucu) aktivite, spazm çözücü, iyileşme hızlandırıcı, ödem çözücü, hormonal ve enzimatik süreçleri düzenleyici etki, hücre zarlarında metabolik transferler ve hücre zarının fonksiyonlarının aktivasyonu, hücrelerin solunumlarının aktivasyonu (oksijen girişi, karbondioksit çıkışı)...

Manyetik terapinin hayvan dostlarımız üzerindeki olumlu etkileri:

•    Vejetatif sinir sisteminde düzenleyici (stres giderici)
•    Yaşlılık dönemi sorunları ve ağrıları
•    Kemik, kıkırdak, kas ve kan hücrelerinin uyarılması
•    Sinirlerde onarım
•    Yaraların ve kırıkların iyileşmesi
•    Ağrıların hafifletilmesi, durdurulması
•    Metabolizma durumunun iyileştirilmesi,
•    Daha iyi dolaşım ve madde alışverişi yoluyla daha iyi boşaltım
•    Makrofajların aktifleştirilmesi (Bağışıklık sistemi fagosit hücreleri)
•    Adrenalin, noradrenalin, serotonin (stres hormonları) reseptörlerinin hassasiyetinin azaltılması ve böylece stres, depresyon ve anksiyetenin azaltılması
•    Bağırsakta plexus myentericusun düzenlenmesi ve böylece sindirim işlevinin düzenlenmesi
•    İmmün sistemin (bağışıklık sistemi) güçlendirilmesi
•    Daha iyi metabolizma ve daha iyi kan dolaşımı sayesinde alınan ilaçlarda iyi sonuç alınması
•    Solunum kaslarının daha iyi çalışması sayesinde solunum hacminin arttırılması

Manyetik terapinin hayvan dostlarımızda kullanımının 3 farklı çeşidi mevcut;  tasma üzerinden kullanım, su kabı üzerinden kullanım, bir de altlık ve matlar ile kullanım.





Magnetik su kabı
Başak – Manyetik terapi gerçekten çok ilgi çekici. Hepimiz bir manyetik alandan oluşuyoruz. Ancak günümüzün teknolojilerinde evde, dışarıda bedenimize uyumlu olmayan çok fazla elektromanyetik alan kirliliği içinde yaşıyoruz. Magnetler, milyonlarca yıl evvel Dünya’nın ilk oluştuğu sıradaki manyetik alanını içine hapsetmişler. Biz bu doğal magnetleri kullandıkça onlar insanların alanını doğal manyetik yapısına geri dönüştürüyor. Bu magnetlerin bizim için yapabilecekleri çok şey var. Eklemek isteyeceğiniz başka bir şey var mı?

Haluk O. –
Magnetler gerçekten de muhteşemler. Her yüz senede, %1 etki kaybına uğrarlar bu sebeple bir kaç nesil aynı magneti kullanabilir. Sağlık magnetlerinin sanayi magnetleri ile hiçbir ilgisi yoktur.
Manyetik terapi tek başına bir tedavi yöntemi değildir! Güçlü bir sağlık destek sistemidir. Sağlığınız için mutlaka bir hekime başvurmayı ihmal etmeyin!

Her türlü soru, istek ve şikayetleriniz için magnetinize ait künye numarası ile 0533 651 96 99 nolu telefondan ya da halukotman@gmail.com adresinden, ya da manyetik terapi facebook sayfamdan bana ulaşabilirsiniz.

Başak - Bu değerli bilgiler için teşekkür ederim.

*Bu röportajın tamamını ve anne-bebekle ilgili kullanımlarını dogalanneyim.blogspot.com.tr  blogumdan okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: