18 Şubat 2008 Pazartesi

Kedi pirelerine karşı ucuz, kolay ve doğal yöntemler

Köpekler için yazdığım doğal yöntemlerle bit, pire, kene mücadelerini kediler içinde uygulayabilirsiniz.

Beslenme: Köpekler için kısmındaki beslenme bilgisi kediler için de geçerlidir. Kedilerinizi bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek çiğ beslenmeye geçirerek pirelere karşı savaşı %99'unu kazanmış olursunuz. Sağlıklı hayvanlara bit, pire gelmez. Kedilerinize öldürücü etkisi olduğu için taze sarımsak vermeyin. Kedi ve köpekler için mevcut mayalı tabletlerden verebilirsiniz.

Çiğ beslenmeden bahsettiğim doğal hayvan beslenmesi bloglarımı inceleyebilirsiniz.

Kediler için doğal pire uzaklaştırıcılar: Basit bir pire solüsyonu hazırlamak için bir bütün limonu kabuğuyla birlikte ince ince dilimleyin. Üzerine yarım litre su koyarak kaynama noktasına getirin. Bir gece dinlendirin. Ertesi sabah karışımı nazikçe kedinin tüylerine ve derisine sürün. Tüyleri nemlensin ama iliğine kadar ıslatmayın. Bunu ayda bir tekrarlayın. Bu doğal bir pire uzaklaştırıcıdır. (Bu solüsyon bazı doğal kedi bakım kitaplarında yer alıyor. Normalde kediler limonda bulunan d-limonine karşı halsizlik, kasılmalar gösterebilir. Kedinizi önerilen uygulamadan sonra gözlem altında tutun. Ancak bu kimyasal içerikli pire damlalarının yanında az bile kalır.)

Banyo yaptırmak: Kedilerinizi yılda bir iki kez yıkamak normaldir. Kendilerini çok iyi temiz tutarlar. Ciddi pire istilası durumunda ya da deri problemlerinde ayda bir yıkamak yeterlidir. Kullandığımız şampuan veya sabunda yumuşatıcı, sülfür, kepek önleyici veya kimyasal maddeler olmamasına dikkat edin. Doğal sabun ve su pireleri öldürürken neden kimyasallara başvuracaksınız ki?

Köpekler için bölümünde yazdığım biberiye solüsyonunu kediler için de son durulama suyu yerine kullanabilirsiniz. Kediler için miktarı daha az hazırlayabilirsiniz. 1 çay kaşığı kuru biberiyeyi yarım litre su katarak kaynama noktasına getirin. Süzüp vücut sıcaklığına gelince son durulama suyu olarak kullanın. Kedinizi havlu ile kabaca kurulayın, kalorifer yanında sıcak bir yerde kendi haline bırakın.

İçsel pire uzaklaştırıcılar: Kedilerinizin öğünlerine bir parça brewer’s yeast ekleyerek pireleri uzak tutabilirsiniz.

Evinizde: Kedilerin yataklarını da haftada bir yıkayın, halıları buharla temizleyin. Sık sık elektrik süpürgesi kullanmak şarttır. Süpürge pirelerle savaşmada bundan sonra en yakın dostunuz olacak. Pireleri uzak tutmak için kedinizin yatağı altına kurumuş veya toz olarak biberiye yaprağı ya da ökaliptus yaprağı serpin.

Pire tozu: Köpeklerde bahsettiğim diatomik toprak kedilerde de güvenle kullanılabilir. Halı ve yataklar üzerine serpebilirsiniz. Kullanım detayları için "Köpek parazitlerine karşı ucuz, kolay ve doğal yöntemler" blogumu okuyun.

Pire tasması: Bitkisel özlü pire tasması kullanın. (Kediler naneli, ökaliptüs içeren tasmaları pek sevmiyorlar, benimkiler de birkaç gün boyunca kokulara alışamadıklarından kavga etmişlerdi. Ancak 3 ay sorunsuz geçti. Sonra tekrar aynı tasmadan bulamadım. Artık doğal pire tozu kullanıyorum.) Pyrethin ve diğer zehirleri içeren pire tozlarından, pire damlalarından ve pire tasmalarından uzak durun.

Kaynak: Frances Gavin - Canine Natural Cures
Dr. Richard H. Pitcairn – Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats

Fotoğraf: Boncuk bahçede...

Konu ile ilgili diğer bloglarım:

Köpek pirelerine karşı ucuz, kolay ve doğal yöntemler
Kedi ve köpeklerde kullanılan öldürücü pire damlaları
Küçük Jaz'ın pire damlası zehirlenmesi sonucu ölümü 

**************************************************

Hayvanlarınızla iletilişim seansı almak ister misiniz?

33 yorum:

ceren dedi ki...

Başakçım pire aşılarının köpekler için zararlı olduğundan bahsetmişsin.Lucky de 3 ayda bir iç ve dış parazit aşılarını oluyor.Bir zararı dokunur mu acaba?

Başak Pirtini dedi ki...

Pire damlalarını uygulamana hiç gerek yok. O hani binlerce ğire istilası olur, son çare kullanılır. Limonlu solüsyonu uygulayarak rahat bir ay geçirebilirsin. Pire damlaları çok fazla toksik, sonunda her seferinde biriktiği için karaciğerin ve diğer organların iflasına yol açıyor. Bunu Jaz'ın pire damlası sonucu ölümünde anlattım. İç parazit için 3 aylık haplardan kullanabilirsin. Onlar da kimyasal, bunun yerine günlük besinine sarımsak eklemek de yeterli olur. Kakasından kontrol edebilirsin. Bir iki yöntem daha var. İğneli aşıları en iyisi hiç yapma. :)

Adsız dedi ki...

Ben bugun iyi marka bir sampuan alip kopeklerimi kopurterek yikadim.Yuvalarina parazit giderici toz serptim.zaten haftada bir sicaklardan dolayi kopeklerimi yikiyorum.kedilere yarin kaynamis limonun suyunu deneyecegim.Kedilerim evlerinin iclerini camasir suyu ile yikadim.Oralarada toz serttim.Tum bahceyi piri tozuna buladim.Yarin ayrica sonmemis bir torba kirec alip heryere kirec serpecegim.Umarim limon suyu ise yarar Basak hanim.

Başak Pirtini dedi ki...

Pireleri yok etmenin bir yolu da bahçede pirelerin yoğun olduğunu düşündüğünüz alanlara su basarak pirelerin boğulmasını sağlayabilirsiniz. Arazinin etrafında kenelerin gelebileceği ormanlık araziler varsa araya ufak bir duvar, vs ile de barikat kurabilirsiniz. Bir de bir T sopa ucuna beyaz bir kumaş parçasını arazide sürerek üzerine atlayan kene vsyi su dolu bir kovaya silkeleyip onları yok edebilirsiniz. Tabii arazinizin büyüklüğüne bağlı, biraz yorucu işler olsa da ;) Bir de tavuk, keklik gibi kuşların da bahçedeki zararlılarla beslendikleri için oldukça faydalı olduklarını duyuyorum. 100m2 bir bahçeye 1 tavuk yeterli oluyormuş.

Başak Pirtini dedi ki...

Şampuan açısından da içinde kimyasal insektisit olmayanları tercih edin, aslında iyi kalite bir zeytinyağlı sabun da aynı işi görecektir :) Sonrasında biberiye solüsyonu uygulayabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

ben kedim için limonlu sölüsyonu denedim tasmasına da 1-2 damla lavanta esansı döktüm ama pireler hiçbişey yokmuş gibi üzerinde gezmeye devam ediyorlar. deniyen arkadaşlar varsa yorum yazabilir mi? bende işe yaramadı. kimyasal ilaçları kullanmak istemiyorum. eğer fayda gören varsa bu tedaviye devam edicem.

Adsız dedi ki...

ÖNEMLİ HERKEZ OKUSUN!!!! 1,5 HAFTADIR BURDA VERİLEN YÖNTEMLERİ DENEDİM AMA HİÇBİRİ BİR İŞE YARAMADI. KEDİMDE PİRELER HALA VAR. SABUNLA YIKAMANIN ETKİSİ OLUYOR AMA KESİNLİKLE TAM ÇÖZÜM DEGİL. DİGER SOLÜSYONLARDA KOCAKARI İLAÇLARINDAN ÖTEYE GİTMİYOR, HİÇBİR ETKİSİ YOK. İÇ PARAZİTLER İÇİNDE TAVSİYEM SARIMSAK TABLETLERİYLE UĞRAŞMAK YERİNE BEBEKLER İÇİN KULANILAN (ANDAZOL) İSİMLİ İLACIN YARISINI KEDİNİZE YUTTURMAK, KESİN ÇÜZÜM OLUCAKTIR.

Başak Pirtini dedi ki...

sevgili hestiametist, buradaki yöntemler pireleri uzak tutmaya yarıyor. Duzenli uygulama ile belli bir surede pirelerin ureme dongusunu yıkana kadar (en az 15 gun kadar) devam etmek gerekiyor. Pire tozu pireleri olduruyor, ancak diğerleri sadece uzak tutuyor. Eğer ciddi bir pire istilası varsa en son yöntem olarak kimyasal öneriliyor. Düzenli kimyasal ilaç kullanımı kedilerin karaciğerine zarar veriyor. Ben sadece pire tozu ile aylarca piresiz bir dönem geçirdim. Her koşulda pirelerle uğraşmak ne yazıkki yıldırıcı ve yorucu, ancak ev temizliği, mekanik tarakla temizlik ve uzaklaştırıcı birlikte uygulanınca etkili oluyor. Dediğim gibi pirelerin üreme döngülerini de kırmak gerekiyor. Bir yandan da bağışıklığı kuvvetlendirici doğal beslenmenin de önemi büyük, çiğ besinleri verenlerin iddiası bu hayvanlarda pire ve parazit sorunlarının olmadığı yönünde. Kedilerimde ben bunları uyguladım. Yorumlarına teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

ic parazit icin andazolmu?olurmu oyle sey kediler icin caniverm veya droncid hap yada ignesi uygulanir.bebek kedilerde ise straks yada kontil..andazol agir bir hap ve kist hidatik icin bazen ben koruma yontemli iciyorum o ilaci..kedilere cok fazla gelir bence

Adsız dedi ki...

pireleri uzak tutmak icin limon suyu,limon yagi ve kolonyanin etkisi var.Ben camasur suyu ile yikiyorum yuvalari,kedilere ise damla damlatiyorum.Bolfo toz uygulamasi yapmistim 2 kediyi öldürdüm malesef.kedinin agzinda ertesi gunu cok kotu yaralar olustu salya akisi vardi kanamali sekilde kedi zehirlendi.digeri kucuktu o cabucak zehirlenip ölmüs.bolfo hayvanin uzerine degilde bulundugu yere serpilmeli sadece cok tehlikeli kedi tuglerini yaliyor ve zehirleniyor.

mononoke dedi ki...

Merhaba, pireleri uzaklaştırmak için bahsetdiğiniz doğal yöntemler, henüz 17 günlük yavru kediler içinde geçerli mi? acaba
geçerli değilse önerebileceğiniz başka yöntemler varmı?

Unknown dedi ki...

biz de arka bahçede 2gün önce doğmuş 6 yavru ve annesine bakıyoruz yavrular olduğundan pireleri uzak tutmak için ne yapabiliriz bilemedik.yemek vermeğe gittiğimde bile kısacık sürece 3 ısırık aldım pirelerden. sanırım çok fazlalar bir öneriniz olur mu?

Başak Pirtini dedi ki...

Yavrulara pire tozu serpebilirsiniz, diatomik topraktan. Kendinize bacaklarınıza bir kaç damla lavanta yağını suda sulandırıp sıkabilirsiniz. Ancak kedilerin yakınında sıkmayın uçucu yağlardan rahatsız olurlar.

Başak Pirtini dedi ki...

Yavrulara pire tozu serpebilirsiniz, diatomik topraktan. Kendinize bacaklarınıza bir kaç damla lavanta yağını suda sulandırıp sıkabilirsiniz. Ancak kedilerin yakınında sıkmayın uçucu yağlardan rahatsız olurlar.

Adsız dedi ki...

temizlik kovasını suyla doldurup içine şampuanı köpürtüyorum,kedimin kafası dışarıda kalacak şekilde 30 saniye suyun içerisinde tutuyorum,sonrasında PİRELER boğulmuş bir şekilde suyun yüzüne çıkıyorlar EN KOLAY YÖNTEM

Unknown dedi ki...

Merhabalar,
Bu bahsettiğiniz diatomik topraktan pire tozunu nereden bulabiliriz. Ya da bildiğiniz markalar var mı..? (Çünkü nette çok aradım fakat bulamadım.) Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum. Teşekkürler
Onto Episteme

Başak Pirtini dedi ki...

Ben istanbulda seneler önce pire tozu diye icinde diatomik toprak yazan bir urun almistim halen duruyor. Food grade yemek kalitesinde amazon
com dan diatomicious earth olarak ismarlanabiliyor.

Aydın Elçin dedi ki...

selamlar sokağımızın kedisinden bize geçen pireler var kurtulamıyorum. bütün kıyafetleri yıkamak ,evi süpürmek ve çamaşır suyuyla silmek yeterli mi? bahsettiğiniz limon suyu ya da limonlu kolonyayı alıp evin her köşesine dökmeyi düşünüyorum ne dersiniz bi de yataklarımıza biberiye yaprağı koysam geçici çözüm mü olur işe yarar mı ne dersiniz ?

Unknown dedi ki...

evimde 4 kedim var, anne baba 2 kız şeklinde sadece baba kedi sokağa çıkıyor oldukça sağlıklı ve tosun bir kedi, arada pire sorunu çıkıyor fakat hepsini teker teker banyoya sokup 'bolfo'luyorum, prospektüstünde hayvanların yalamasında sıkıntı olmadıgıda yazıyor, ki zaten 4 seneden beri her 6 ayda bir bu yöntemi uygulayıp, senede 1 de evi ilaçlatıyorum, hiç sıkıntı yaşamıyoruz..

Başak Pirtini dedi ki...

Çamaşır suyu cok toksik oldugundan onermiyorum. Havada molekulleri kaliyor. Diger yazdigim yöntemleri ve yazdiklarinizi kullanabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Başak Hanım öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Sokağımızda doğum yapan anne kedi ve iki yavrusuna apartman boşluğunda bakmaya çalışıyorum. Ama apartman sakinleri pire oluşmasından korkuyorlar. Şu an yavru kediler 17. günündeler. Natural flora markası altından bir diatomik toprak buldum siparişini verdim. Ancak yanlış bir uygulama yapmak istemiyorum. Yavru kediler için de kullanmamda sakınca yok sanırım ama yavralara ve anneye bu topraktan ne kadar dökmem gerekiyor, nasıl kullanmam gerekir? yardımcı olursanır sevinirim. Tşk

Başak Pirtini dedi ki...

Kullanabilirsiniz. Solumamaya çalışarak elinizle kedinin tum bedenine tozu yedirin. Yasadilari alana da catlak kose vs dokebilirsiniz tozdan.

Adsız dedi ki...

Başak Hanım kedilerde iç parazit için ne kullanabiliriz? Teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Acil yardim
Herkese merhaba. Ben disarda yavru kedi buldum eve aldim ama cok fazla bit var. uc gun ust uste yikadim bit ayikladim. Ama hala bitmedi. Bugun petshopa gittim bit icin damla istedim enseye surulenlerden baba Herbio damla çözeltisi (2ml) verdi. Internette arastirdim tuy ve deri bakimi icin yaziyor. Bitle bi alakasi yok. bilgisi olan varmi?

Unknown dedi ki...

Acil yardim
Herkese merhaba. Ben disarda yavru kedi buldum eve aldim ama cok fazla bit var. uc gun ust uste yikadim bit ayikladim. Ama hala bitmedi. Bugun petshopa gittim bit icin damla istedim enseye surulenlerden baba Herbio damla çözeltisi (2ml) verdi. Internette arastirdim tuy ve deri bakimi icin yaziyor. Bitle bi alakasi yok. bilgisi olan varmi?

Unknown dedi ki...

4 haftalık bir yvru kedi var bhcemizde kediler hakkinda fazla bilgim yok diger iki kardesi ve annesi var fkat onu disliyolar sanirim pireli cunku tuylerinde kucuk kucuk bocegimsi seyler var ne yapicagimi bilemi yorum lutfen yardim edin sutle besledim cok fazla icmedi ustune havlu orttum suan uyuyo lutfen yardim edin cok ihtiyacim var

Adsız dedi ki...

Evimizde kurbanlık keçi aldık pire bastı evi doğal yolla nasıl yok edebilirim evin içine kadar girdi pireler

Adsız dedi ki...

Merba kedim daha 5 aylik ve sokaktan aldim malum cok asiri kirli aslinda beyaz ama komure bulanmis gibi siyah olmus bugun yikadim ama hala temiz olmadigini biliyorum lutfen biraz yardimci olun bana ve kedim sokak kedisi oldugu icin topraga alismamis bos buldugu yere pisliyo ona kumu nasil ogretebilirim

rojdan dedi ki...

Pire tozu tehlikeli anne yalıyor yavruları zehirlenir

Başak Pirtini dedi ki...

rojdan, diatomik toprak olarak geçen pire tozu yemeye uygun formuysa (saflık açısından) iç parazitlere de iyi geliyor, o yüzden sürmekte sakınca olmuyor.

rojdan dedi ki...

Pire tozları yalandıği için zararlı yattığı yerede serpseniz sonuçta tuylerine değiyor yslandimi sonuç ayni

Başak Pirtini dedi ki...

pire tozunun içeriği diatomik toprak (fosilleşmiş algae, sivri uçlarıyla parazit dış kabuklarını kesip dehidre ediyor) olmalı. İç parazit dökücü olarak da hayvancılıkta kullanılıyor.

Adsız dedi ki...

BENİM KEDILERİM DAHA 15-20 GUNLUK BUNLARADA BU SOLİSYONU KULLANABİLİRMİYİZ?