14 Ekim 2007 Pazar

Ne sıklıkla aşı yaptırmalıyız?

“Aşılar bir süre sonra etkisini kaybeder, yıllk aşılama yaptırmam gerekir” düşüncesi doğru değildir.

AVMA (www.avma.org, American Veterinary Medical Association - Amerikan Veteriner Hekimlik Tıbbi Birliği), Aşılamanın Temelleri (2001) kurallarında bildirilene göre, bağışıklık sistemine önemsiz bir uyarma, artan bir hastalık direncine yol açmaz, tersine aşı sonrası rahatsızlıklarda artışa sebebiyet verebilir.

Aşı zamanlamasında önemli olan muhtemel en fazla arayı vererek aşılamaktır. Araştırdıkça aşıların aslında düşündüğümüzden daha uzun süre koruduğunu görüyoruz. Distemper aşılarındaki gibi “canlı virüs” verilen aşıların hayat boyu bağışıklık kazandırdığı iddia ediliyor. Kuduz “ölü” virüs içeren aşısının 3 sene boyunca koruma sağlayanı bulunuyor.

Wisconsin Universitesi Veteriner Hekimlik Eğitim Hastanesindeki araştırmalara göre Parvovirus, distemper ve hepatit aşılarının en az 7 yıl etkili olduğu bulunmuş.

Köpeklerde şu anda pek çok Amerikan Veteriner Hekimlik Fakültelerinde kabul edilen temel aşılama protokolü:

9-10 haftalık: Distemper + Parvovirus, modifiye canlı virus
14 haftalık: Aynısı
16-18 haftalık (opsiyonel): Aynısı
20 haftalık ve üstü (Kanunen bu zamanlamaya izin varsa): Kuduz
1 yaş: Distemper + Parvovirus, modifiye canlı virus
1 yaş: Kuduz, ölü virus, 3 yıllık (distemper/parvovirus ile arasına 3-4 hafta koyulmalı)

Önerilen distemper ve parvo aşılarının da arasına en az 1 hafta koyulması.

Aşı tekrarlamalarından önce aşı antibadi titresi yaptırılabilir. Kanunen kabul ediliyorsa veteriner hekimin onayı içeren kuduz aşısı titresi gerçekleştirilebilir.

“Titre” testi aşılardan daha pahalıya malolsa da gereksiz bir aşı yerine yapılması hayvanınızın sağlığı açısından hayati olabilir.

*Bu yazıdaki bilgiler "Stop The Shots" kitabı bilgilerini ve benim şahsi yorumlarımı içermektedir.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba... Bir veteriner hekim olarak şunu belirtmek istiyorum ki, her ülkedeki aşı programı farklıdır. Kuduzun ekarte edildiği ya da çok nadir olarak vahşi hyvanlardan bulaşma görüldüğü bir ülke ile Türkiye koşullarını bir tutamazsınız. Çiğ et konusuna gelince de, ülkemizdeki parazitlerin yoğunluğunu hatırlatmama gerek var sanırım. Ayrıca çiğ etten hayvanınıza geçen parazit siz de de kist oluşturursa değmeyin keyfimize. Koşullarımız Amerika değil ve hiç bir zaman da olmadı.

Başak Pirtini dedi ki...

Bir veteriner hekim olarak öncelikli göreviniz ülkemizdeki koşulları en iyi şekilde bize anlatmak, bunun için teşekkür ederiz. Ancak Amerika'da da kuduz ve parazit konuları bizden farklı değil, ve insanlar yine de doğal bağışıklık kazandırma yöntemlerine yöneliyorlar. Benim bu bilgilerle belirtmek istediğim bizim de bilinçlenmemiz gerektiği. Parazitler konusuna gelince aylarca kedilerimi çiğ pişmemiş etle beslemem rağmen tek bir parazit görmedim, ne de toksoplazma gördüm (en son bu testi kendime yaptırdığım için biliyorum). Temizlik ve korunmaya dikkat ettikten sonra çekinmeye gerek yok. Parazitler zaten sağlıklı bir hayvanda zarar verecek kadar istila etmiyorlar. Belli bir düzeyi aşarsa vücut kendisi dışarı atabiliyor. Bizler neden aynı besinleri yerken parazitlerimizi dökmüyoruz? Bazı ilaçları ve aşıları kullanırken gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulamamız ve konuda okuyuğ bilincimizi artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Yorumunuz için çok teşekkürler.

Başak Pirtini dedi ki...

Lütfen başka yorumlar yapacaksanız kimlik kullanın.

Adsız dedi ki...

Bahsettiğiniz kitapta sığır aşıları ile ilgili bilgiler var mı?Devlet 6 ayda bir şap aşısı yapıyor;bu gerçekten gerekli mi acaba?Boyundan yaptıkları aşının yarattığı şişlik 8 aydır geçmedi.

Başak Pirtini dedi ki...

Benim de kedilerimde aşı yerinde bu şişlik olmuştu. Bunlara fibrosarcoma deniyor. Eğer yayılmacı olmazsa zararsız yumrular. Ancak aşı yaptırmadan önce bölge alkolle silinmeli 30sn beklendikten sonra kuruyunca iğne yapılmalı, böylece deri içine dışardaki mikroplar enjekte olmuyor. Bir de tabii aşılar içindeki Al gibi maddeler bölgede reaksiyon yaratarak şişlik yapıyor. Aşılar faydalı mı zararlı mı bölümündeki "Aşı yerindeki yumrular" hakkındaki bloguma bakın.

Başak Pirtini dedi ki...

Bu kitapta sığır aşıları ile ilgili bilgi yok, ancak gelen olarak aşılar hakkında bilgi var. Aşının içeriğindeki maddelere bakın, sığır bu maddelere karşı duyarlı olabilir.