16 Eylül 2007 Pazar

Köpeklerin yatıştıran beden dili - Yavaş yürümek

Yavaş yürümek ve ağır hareket etmek
Çabuk ve ani hareketler köpekler için tehdit içeren bir anlam taşır. Ağır hareketler ise yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Köpekler bazı durumlarda hızını belli belirsiz azaltır, ya da hareket etmiyormuş gibi görünür ve yavaş hareketin sonunda durur. Köpekler çoğunlukla kendilerine bir köpek yaklaşmaya başladığında daha yavaş hareketler yapmaya başlar. Böyle bir durumda köpeğinize öfkeli bir şekilde bağırıp, tasmasından kendinize çekmenin bir faydası yoktur. Köpeğinizi huzursuz eden uyarıcıyı görmek için etrafınıza bakın. Bu hareketleri yapması için onu özgür bırakın, bir süre sonra yola devam edecektir.

Bu yavaşlama hareketini birlikte oynayan köpekler arasında da gözleyebilirsiniz. Bazı köpeklerin heyecanları artmaya başladıkça, yanında oynayan bir başkası hareketlerini yavaşlatır, kimi zaman durarak olası bir sertliği önlemeye çalışır.

Bir köpek eğer size dostça olmayan bir ifade ile gelirse, hemen durun, ona yürümeye devam etmeyin. Derhal uzak bir yöne yavaş adımlarla gidin.

İtaat çalışmalarında da sert bir ses komutu köpeğin yavaş cevap vermesine sebep olur.

*"Turid Rugaas - Köpeklerle Konuşmanın Yolu : Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanılmıştır.

Özellikle yatıştırıcı beden dilini Efe üzerinde kullanmaya başladıktan sonra yumusak, hatta kısık sesli komutlara Efe'nin daha büyük bir heves ve hızla yanıt vermeye başladığını farkettim. Ayrıca bana karşı olan ilgisi ve konsantresi de artmaya başladı.

Hiç yorum yok: