16 Eylül 2007 Pazar

Köpeklerin yatıştıran beden dili - Yana ve arkaya dönmek

Yana dönmek ve tamamen arkaya dönmek
Köpeğin vücudunu yana çevirmesi veya sırtını dönmesi güçlü bir yatıştırıcı beden dili hareketidir. Köpek sizi aniden karşısında gördüğünde veya hızla ortaya çıktığınızdasıkça karşılaşabilirsiniz. Bir başka köpek koşarak ona yaklaştığında, ya da köpeğinize kızgın bir ses tonu kullandığınızda yana veya daha sert durumlarda arkasını döndüğünü görebilirsiniz. Çoğunlukla sahipleri bunu "Beni dinlemiyor" ya da patronluk taslıyor şeklinde yanlış yorumlarlar. Halbuki köpekler arkalarını dönerken sadece karşılarındaki ani çıkış yapan köpeği yada insanı yatıştırmak isterler.

Bu metodu siz de köpeğinizi veya diğer köpekleri sakinleştirmek için kullanabilirsiniz. Köpek sizden korktuğunu hissettirmeye çalışırsa ilk önce yana dönün, eğer sakinleşmezse arkanızı dönün. Sizi tehdit gibi algılar ve hırlarsa, arkanızı dönün ve sakince uzaklaşın.

Bu beden dili aynı zamanda köpeğiniz çok heyecanlı olduğunda ve üzerinize atladığında da işe yarar. Tam atlarken arkanızı dönün, belki bir süre sonra tamamen vazgeçecektir.

* "Turid Rugaas - Köpeklerle Konuşmanın Yolu: Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanılmıştır.

Mesela köpeğim Efe eğer oyun oynarken istemediğim bir şey yaparsa, sakinleşmesi için arkamı dönüp iki dakika boyunca otururum, sonra hiç bir şey olmamış gibi oyuna devam ettiğimizde önceki hata olarak gösterdiğim hareketini tekrar etmez. Ayrıca ne zaman istemediğim bir şey yapsa "A aaa" diye itiraz eden bir ses çıkardığımda hemen arkasını döner, bir daire çizer ve bana geri gelir. Bu yukarıda anlattığım hareketin Efe tarafından yorumlanmış hali.

Hiç yorum yok: