16 Eylül 2007 Pazar

Köpeklerin yatıştıran beden dili - Daha az rastlanan hareketler

Ön ayağı (patiyi) kaldırmak
Bu o kadar sık rastlanan bir beden dili hareketi değildir. Ancak fotoğrafı çekilen bir köpeğin önce sakince oturduğunu, sonra başını yana çevirdiğini ve bir sağ bir sol patisini kaldırdığını gözlemleyebilirsiniz.

Gözlerini açıp kapatmak
Köpekler rahatısız oldukları bir durumda gözlerini direk dikip bakmak yerine kesik kesik, gözlerini kırpıştırarak bakarlar. Bunu onlarla sert konuştuğumuzda yada üzerlerine bir eşyayı yaklaştırdığımızda, üzerlerine doğru eğildiğimize farkedebiliriz. Aynı şekilde köpeğimizi sakinleştirmek için de bu hareketi uygulayabiliriz.

İşaretlemek
İşaretlemek köpeğin bir noktayı seçip orayı işaretlemesidir. Köpekler de insanlar gibi stres altında olduklarında tuvalet ihtiyacı hissederler. Kimi zaman da bunu bir sosyal davranış olarak kullanırlar. Arka arkaya aynı yere işaret bırakan bir kaç köpek görebilirsiniz.

Köpekler diğer hareketlere göre daha az sıklıkta işaretlemeyi, diğer köpekleri yatıştırmak için kullanırlar.

Başka bir şeyle ilgileniyormuş gibi yapmak
Bazı köpeklerin biz farkında olmadan sıkça yaptığı bir yöntemdir. Eğer bir arkadaşınız heyecanla ona koşarak gelen köpeğinize beklemediği bir şekilde, elleri yukarıda bağırarak sarılmak için beklerse köpeğiniz birden durup yarı yolda yerdeki başka bir şeyle oynamaya veya yeri koklamaya başlayabilir. İşte beklemedikleri durumlar karşısında köpekler bir şeyler arayarak meşgulmüş gibi görünmeye çalışırlar.

Gülümsemek
Bazı köpekler gülümsemeyi sevinçli bir temas için, bazıları ise ne bir şekilde sakinlik belirtisi olarak kullanırlar.

Kuyruk sallamak
Köpekler neşeli olduklarında kuyruk sallarlar. Ancak havlayarak kuyruk sallamaları gerginken sakinleşmek ya da karşısındakini sakinleştirmek için yaptıkları bir davranıştır.

Bunlar dışında alt ve üst çenelerini birbirine vurarak, şapırtıya benzer bir ses çıkartmak, köpek yavrusu gibi ağlamaklı bir yüz ifadesi takınmak, köpek yavrusu gibi davranmak gibi davranışlar da diğer beden dili davranışları arasındadır.

*"Turid Rugaas - Köpeklerle Konuşmanın Yolu : Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanılmıştır.

Hiç yorum yok: