Kedi ve köpekler için kullanılan pire damlaları hayvanların ölümüne sebep olabiliyor. Bir ufak pomerian/chihuahua cinsi köpek olan Jaz'ın hikayesi de çok acıklı. Sahibi Deborah Wilson'ın mesajı bana da üye olduğum bir hayvan bakım grubundan ulaştı.
Deborah da etrafta pek çok veteriner hekimin önerdiği gibi 3 kiloluk Jaz adında bir yaşındaki köpeğinde K9 Advantix kullanıyormuş. Ancak köpeği yavaş yavaş zehirlenerek öldüğü yazıyor. Deborah, Jaz bir yaşına geldiğinde pire damlası kullanmaya başlamış.
Ürünün etiketinde 7 haftalık yavrulardan itibaren 5 kiloya kadar köpeklerde kullanılabilir yazıyormuş. Frontline, Advantage, Revolution gibi ürünler aslında böcekleri öldürmede kullanılan permithrin ve selamectin içeriyorlar. Bu her gün köpeğinize bir kaşık raid vermek gibi bir şey. Bazı damlalı ürünlerde zehir miktarı az tutuluyor ancak bu etkilerinin sadece daha uzun sürede ortaya çıkmasına yol açıyor. Tabii üretici firmalar ürünlerinin kana karışmadığını anlatıyorlar. İşin gerçeği veteriner hekimler de zehir sıvı olarak deriye verildiğinde bunun hayvanın vücut sistemine girdiğini, ve zehirlerin tamamen vücuttan atılamadığını söylüyor. Bir ay sonra tekrar zehir verdiğinizde o da vücutta depolanıyor.
Pire damlası kullandıkça, bir süre sonra zehir ciddi miktarlara kadar birikip iç organları bozmaya, kana karışmaya başlıyor ve son geliyor. Jaz’ın durumunda ise veteriner hekim görüşüne göre çok ufak bir köpek olduğu için sadece 6 dozdan sonra muhtemelen 3 senelik zehir birikmiş. Bu zehrin 3 sene boyunca aktif kalması demek oluyor. Daha büyük köpek ve kediler bu zehire daha kolay tolere edebilir ancak sonuçta uzun vadede zehir ufak ufak birikince yine aynı acı son yaşanacak.
Tabii hayvanlar yaşlanınca veteriner hekimler ve hayvan sahipleri bunun yaşla ilgili bir sorun olduğunu düşünecekler, gerçekte zehirlenme olarak gözükmeyecek. Advantix ve advantage piyasada henüz 2002’den beri yer alıyor. İlk başta etikette yazdığı gibi kaşıntı, kızarıklık, döküntü ile başlayıp sonra sanki dışarıdan bir şey yemiş de zehirlenmiş sanılan günde 2-3 defa kusma, kasılmalar baş gösteriyor. Ardından sık sık işeme, su ihtiyacında artış, halsizlik, neşesizlik, gözlerde akıntı, kanama, gribal hal gözleniyor.
Bu sorunları yaşayan Jaz’a ilk başta her türlü, kan, idrar, dışkı testlerini yapan veteriner hekimler en son olarak zehirlenmeden süphelenmişler. Buna karşı ne tip bir panzehir verileceğini bilemedikleri için daha kuvvetli antibiyotiklerle zehiri dışarı atmaya çalışmışlar. Ancak bu Jaz’ı kurtaramamış. Sonunda köpeğe ötanazi uygulamışlar. Deborah ufak köpeğini kaybettikten sonra etrafında köpek ve kedileri ölmüş 8 kişiden daha aynı haberleri almış.
Böyle durumlar ile karşılaşılmaması için ilaç firmalarının ürünleri üzerine daha ciddi uyarılar koyması, ürünlerinin bileşenlerini değiştirmeleri, acil durumlar için panzehirler hazırlamaları ve veteriner hekimlerin bu konuda daha bilgili olması gerekiyor.
Hayvan sahiplerinin de bu ürünleri mümkünse kullanmaması, ancak binlerce pire istilası gibi ciddi bir durum varsa son çare olarak bir kerelik dikkatlice kullanması, hayvanlarını ürünü kullandıktan sonra iyice gözlemlemesi gerekiyor. Tabii en güzeli bunların yerine doğal, kimyasal olmayan yöntemlerin benimsenmesidir. Öyle ki doğal sabun ve su pireleri öldürürken neden kimyasallara başvurmamız gerekiyor? Veteriner hekiminizin önermesi hayvanınızın sağlığını sizden daha çok düşündüğü anlamına gelmiyor. Tabii bu ne yazık ki ticari açıdan doğru olabilir.
İlaçları ve antibiyotikleri vitamin gibi tüketen bizler için bir sonraki blogumda hayvan pirelere karşı uygulanabilecek doğal yöntemleri anlatacağım.
Fotoğraf: Fotoğrafta uyuyan Chihuahua cinsi köpek resmini Jaz'a itafen temsilen ekledim. http://www.costumedogs.com/wp-content/uploads/2007/07/heart.jpg
Bu blog doğayı ve hayvanları sevenlere, doğanın bize sunduklarını kullanmak isteyenlere ve doğal yöntemlerle kendilerine ve hayvanlarına daha sağlıklı bir ortam yaratmayı isteyenlere hitap etmektedir. Bu blogda yer alan yazılar internet ve çeşitli kitaplardaki bilgileri ve kişisel görüşlerimi içermektedir. Tıbbi konularda lütfen veteriner hekiminizle iletişimde olun. Tüm okuyanlara faydalı olmasını diliyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
lütfen yazınızı düzeltin frontline selamectin değil fipronil içerir ve esas amacı böcek oldürmek değildir. stronghold selamectin içerir.
Yorum Gönder