9 Şubat 2008 Cumartesi

Kansere karşı 2 köpekle 2.000mil yürümek

Günümüzde kanser insanlar kadar kedi ve köpeklerde de oldukça yaygınlaşan bir hastalık. Büyük Pirene dağ köpeği sahibi Amerikalı Luke Robinson köpeği Malcolm'u kansere kaybedince şimdiye kadar hiç yapılmamışı yapmaya karar vermiş. Köpeklerdeki kanser araştırmalarına destek vermek ve bağış toplamak için şu anki iki köpeği Murhpy ve Hudson ile birlikte Mart ayında 2000mil'i yani yaklaşık 2400km'yi Texas Austin'den Boston'a kadar yürümeye başlayacak. İstanbul -Diyarbakır arasındaki mesafenin yaklaşık 1365km olduğunu düşünürseniz bu size yürüyüş hakkında bir fikir verebilir.

Luke Robinson'ı başından geçen hikaye ise şöyle. Robinson haftada 90 saatten fazlasını sahip olduğu yüksek teknoloji ve bilim danışmanlığı şirketinde yeni başlangıç şirketlerine hizmet etmekle geçiriyormuş. Taaki başarılı iş adamının hayatı 2004'ün Mayıs ayında altı yaşındaki Büyük Pirene cinsi köpeği Malcolm kemiklere saldıran osteosarcoma cinsi kansere yakalanıp altüst olana kadar. İşi köpeğinin sağlığı yanında artık ona bir şey ifade etmemeye başlamış. Bu deneyim sayesinde hayattaki yerini tekrar değerlendirmeye ve dünyaya nasıl bir katkıda bulunabilirim diye düşünmeye başlamış.

Bir aydan kısa bir sürede Malcolm'un ön bacağı kesilmiş. Sonrasında kemoterapi yapılmış. Ameliyat sonrası iyileşme gösteren Malcolm sanki doğuştan üç bacaklıymış gibi 60 kiloluk cüssesini dengelemeyi öğrenmiş. Sonraki bir sene boyunca heyecanlı, sincapları kovalayan bir köpek olmaya devam etmiş.

Kanserin kötü tarafı çoğu vakada osteosarcoma %90 oranda tekrar metastas yani yayılma gösteriyor olması. 2005 Ağustos ayındaki röntgen filminde Malcolm'un ciğerlerinde bir greyfurt büyüklüğünde kitle belirlenmiş. Bir ay ömür biçilmesine rağmen, ev yemekleri ve bol ilgi ile asla savaşmayı bırakmayan Malcolm 5 ay daha yaşayabilmiş. Luke Robinson, haşmetli köpeği Malcolm anısına odukça duygulu bir sunum ve video hazırlamış.

Peki neden hayvanlardaki kanser araştırmalarına destek verelim?

Çünkü Nature's Biotechnology (Eylül 2006) bilimsel yayınında bahsedildiği üzere hayvanlardaki kanser insanlar ile aynı özellikleri gösteriyormuş. Dolayısıyla araştırma sonucunda bulunan tedavi yöntemleri insanlar için de kullanılabilecek. Böylece araştırma sonuçlarından hem hayvanlar, hem de insanlar faydalanabilecekler.

Luke Robinson, kendisine "Büyük Köpek" lakabı takarak çıkacağı yürüyüşü tam bir macera ve spiritüel yolculuk olarak nitelendiriyor. Şimdiye kadar spora pek meraklı olmamış, 15 sene sigara içmiş biri için oldukça zor bir karar. Ancak Robinson Malcolm'a daha sağlıklı bir yaşam seçeceğine dair söz vermiş ve sigarayı bırakmış, hatta tavuk ve et yemeyi de keserek, sadece balık tüketen pescovegeteryan olmuş. Texas Austin'den Boston'a kadar yürüyüş boyunca çadırda ve ona destek verenlerin evlerinde kalacakmış. İki köpek ile otobanda yürümek tehlikeli olacağı için ara yollardan ve çayırlardan GPS ile yönün bulmayı düşünüyormuş. Ara yollarla birlikte tüm yürüyüş 2235mil ile yaklaşık 264 gün sürecek gibi hesaplanıyor.

Luke Robinson gibi herkese hayatında bir kere böyle büyük bir cesaret örneği gösterecek ve insanlığa katkı sağlayacak bir proje gerçekleştirmek nasip olsun diliyorum.

Luke Robinson'ın yürüyüşü hakkındaki sitesi için tıklayın.
Fotoğraf: Hudson, Murphy ve "Büyük Köpek". copright verysupercool.com

Hiç yorum yok: