9 Şubat 2008 Cumartesi

Hayvanlarda Kanser ile savaşmak

Günümüzde kanser vakalarında hızlı bir artış var. Türkiye’de de pek çok evcil hayvan sahibi de bu kötü hastalıktan muzdarip oluyor. Kanser bizimle birlikte yaşayan hayvanlarımızı da bizim kadar büyük ölçüde tehdit ediyor. En son okuduğum kanser ile ilgili bir yazıda aslında kansere bir virüsün yol açtığı ve bunun herkeste olduğu, ne zaman bağışıklığımız stres, depresyon, sıkıntı gibi sebeplerden zayıflarsa kansere yol açabileceğini yazıyordu.

Kanser ile savaşmanın en güçlü yöntemi öncelikle içimize dönerek, beynimizde dolaşan olumsuz düşünce ve duygulardan arınmak. Hayatımızı ve kansere yakalanan hayvanlarımızın hayatını bir nebze daha uzatabilecek bir takım tedavi yöntemleri var. Artık sadece geleneksel radyasyon terapisi, ameliyat ve kemoterapi değil, bunların yanında destekleyici bir takım holistik tedaviler de kullanılıyor. Tabii kansere yakalanmış bir hayvan için geleneksel yöntemleri benimseyen bir veteriner hekimle, holistik yaklaşımı benimseyen bir veteriner hekimi birlikte saygı ve anlayış çerçevesinde çalıştırmak pek de kolay olmayabilir.

Kanser tedavisinde hayvanlar için kullanılan holistik tedavi yöntemleri nedir?

Akapunktur – Özellikle kemoterapi ilaçlarının yol açtığı baş dönmesi ve bulantılara iyi gelerek, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücutta iyileşmeyi sağlayan Ki enerjisinin akış yollarını açar.

Bitkisel terapiler – Çin Geleneksel Tıbbında kullanılan bitki ilaçları bağışıklığı kuvvetlendirir, iyileşmeyi destekler, hatta mide bulantısı, baş dönmesine faydalı olarak iştahı da destekler.

Kiropraktik Masaj – Omurilik ve omurları düzelterek, diğer eklemlerde ve kaslardaki baskıyı azaltma etkisi gösterir. Bu özellikle bacaklarda his kaybına ve sonunda kesilmesine yol açan osteosarkoma tipi kanserlerde etkilidir.

Hayvanların kanser iyileşme sürecinde evde nasıl bir bakım yapabiliriz?

Beslenme terapisi – Kanserli hücrelerin beslenip büyümesine yol açan karbonhidrat ve şeker alımını azaltarak, yağ ve protein açısından daha zengin bir beslenme uygulanır. Buna göre hayvanları et, yumurta, kemik gibi doğal ve çiğ besinlerle beslemek kanseri önlemek ve kanser ile savaşmak için oldukça faydalıdır. Ben de evdeki kedilerime çiğ beslenme uyguluyorum. Bir başka blogumda detaylı olarak bundan bahsedeceğim.

Antioksidanlar – Genel kanı, kansere yol açan serbest radikaller ile savaşmakta antioksidanların büyük rolü olduğu şeklindedir. Ancak kanser tedavisinde son yapılan araştırmalara göre her zaman yüksek dozlarda antioksidan alımı tavsiye edilmiyor. Öyle ki bazı aktioksidanlar büyük mega dozlarda alındığında kanser yanlısı bile olabiliyormuş.
Bunların yanı sıra kanser tedavisinde beslenme özellikle toksinler, kimyasallar ve diğer vücuda zararlı maddelerden arınmış olmalıdır. Kanser teşhisi konduğunda organik et (otlayan hayvanların etleri) ve organik sebzeye (kimyasal ve hormon kullanılmadan yetişmiş) geçiş bütün sağlık üzerinde pozitif bir etki yaratabilir.

Faydalı besin maddeleri – Özellikle Geleneksel Çin Tıbbında kanı temizleyen ve tonik etki gösteren faydalı besin maddeleri kullanılmalı. Örneğin, sardalya, yumurta, kayısı, maydanoz, havuç, kırmızı et gibi.

Aşıları terk etmek – Kanserli hayvanlara aşı yapılmaz ve tekrarlanmaz. Aşıların karaciğeri nasıl yorduğunu ve bağışıklık sistemini nasıl çökerttiklerini aşılar ile ilgili yazdığım bloglarımda bahsetmiştim. Artık pek çok hayvan sahibi ben de dahil temel aşılarını yaptıktan sonra senelik tekrar aşılarını yaptırmıyor.

Ki enerjisi akışını etkileyen besin maddeleri arasında kırmızı et ve tavuk, ringa, uskumru, yulaf, kahverengi pirinç, darı, tatlı kabak, yeşil kabak, tatlı patates yeralır. Kanser tedavisi sırasında Ki enerjisinde bir eksiklik gözlenebilir.

Veteriner Hekim Cheryl Schwartz tarafından yazılmış “Natural Healing for Dogs & Cats” (Köpek ve Kediler için Doğal Şifa) kitabında bahsedildiği üzere kanser tedavisinde siz de evcil hayvanınıza destek olabilirsiniz.

Acupressure – Ön bacakta, ayak bileği arkasında, ikinci ayak yastıkçığının üzerinde kalan bir noktaya masaj yaparak bulantıyı azaltalabilirsiniz.

Hayvanınız için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri de fazlaca sevgi ve ilgi göstermektir. Kucaklamak, masajlar, sevmek ve nazik bir şekilde tüylerini taramak pek çok evcil hayvan tarafından memnuniyetle karşılanır.

Tüm evcil hayvanlarımızın uzun ve sağlıklı bir hayat geçirmeler dileklerimle…

Not: Bu yazıdaki anlatılanlar sadece bilgi amaçlıdır. Kanser ve tedavisi ile ilgili lütfen siz de kendi araştırmalarınızı yapın, veteriner hekiminize danışın. Ancak unutmayın ki sağlıklı besinler ve koşullar sunulduğunda vücut her türlü hastalığı tedavi etme kapasitesine sahiptir.

Fotoğraf: http://superclusters.colostate.edu/photos/media/lana.jpg

Hiç yorum yok: