13 Şubat 2008 Çarşamba

Çiğ beslenme için hazırlık, saklama ve temizlik

Kedi ve köpeğinize öncek bloglarımı okuyup çiğ beslenme uygulamaya karar verdiniz. Aşağıda pratik hazırlama, saklama ve temizlik yöntemlerine değinmek istiyorum.


Çiğ besinlerin hazırlanma ve saklanma yöntemi
İlk önce kendinize güvenilir, etleri taze ve ekonomik olan bir kasap bulun. Böylece birkaç haftalık ihtiyacınızı topluca alabilirsiniz. Sonra buzdolabınızın derin dondurucusunda etler için büyük bir yer açın. Kasaptan veya marketten ucuzlukta alacağınız etleri günlük porsiyonlara bölüp ufak torbalar içinde buzdolabında dondurun. Etlerin -25 derecede dondurulduğunda parazitlerin öldüğüne dair bir görüş hakim. Ben de aylardır bu beslenmeyi uygulamama rağmen henüz bir içsel parazite rastlamadım. İşin gerçeği sağlıklı hayvanlarda parazit olmuyor. Zaten vereceğiniz etler insanların tüketimi için paraziter kontrolden geçmiş olarak geliyorlar. Siz yine de dondurun. Ben tavuk etlerini en az bir gün, balıkları da en az 5 gün dondurmalı, sonra vermeli diyorum.

Etlerin ne oranlarda hazırlanacağına dair şu blogumu okuyabilirsiniz.

Eğer oranlar kafanızı karıştırıyorsa o zaman Bill Carnes'in çiğ beslenmenin kurallarında anlattıklarını şu blogumdan takip edin.

Hayvanınızın günlük ihtiyacı kafa boyutuna yakındır. Kafasından daha ufak parçalar halinde poşetlere koyarak etlerinizi dondurun.

Sabah vereceğiniz öğün için poşeti gece yatmadan önce dışarı çıkartın. Sabah erimiş bir halde verebilirsiniz. Eğer elinizle düzleştirerek saklamışsanız etler 2-3 saatte çözülür, büyük parça etler 10-12 saatte çözülür. Köpekler soğuk yemek yemeye pek sorun çıkarmazlar ancak kedilerin midesi hassas olabiliyor. Eğer geceden çıkartmamışsanız, bir kap içine yarım sıcak su, yarım musluk suyunu koyup donuk etin poşetini 10 dk bekletin. Pişecek kadar uzun beklemesine izin vermeden erimiş, ılık haliyle verin. Eti ve kemiği pişireceği için asla mikrodalga fırında eritmeyin. Pişmiş kemikler elastikiyetini kaybedeceği için kıymık şeklinde kırılırlar, tehlikeli olabilir. Yenmeyen ya da geri kalanları tekrar buzdolabına koyarak bir sonraki öğünde tekrar ısıtarak verin. Donmuş etin üzerine musluk suyu akıtarak eritmek de bir yöntem ancak çok su harcadığı için tavsiye etmiyorum.

Erimiş etin üzerinde bakteri oluşumları et bekledikçe artar. O yüzden eti eridikten kısa süre içinde hayvanınıza verin. Ancak bakterilerden korkmayın. Hayvanlarınızın mide asitleri tüm bakterileri sindirecek kadar kuvvetlidir. Kuru mamalarda çiğ etteki bakterilere göre çok daha fazla bakteri üremesi vardır. Düşünsenize raf ömrü yıllar olan bir besin, açıldıktan sonra bir iki ay içinde tüketin diyor. Hayvanlarınızın kuru mama yediklerinde ve diş taşlarından dolayı ağızlarında daha fazla bakteri oluştuğunu bilin. Amerika’da zaman zaman kuru ve ıslak mamada bulunan salmonella’dan etkilenen hayvanların haberleri oluyor. Muhtemelen bizde de oluyordur. Tabii bunun sebebi hem kuru mamanın bakteri içermesi, hem de hayvanın beslenme şeklinden dolayı mide asitlerinin ve bağışıklığının zayıf olması.

Diğer bir taraftan da köpekler beklemiş ve kokan etleri hiç bir sıkıntı duymadan yiyebilirler. Çiğ beslenme listesindekilerin anlattıklarına göre büyük bir eti bir iki gün buzdolabında bekletirken parça parça hayvanlarına verenler, yenmeyenleri tekrar buzdolabında bekletenler oluyormuş. Bazı kişiler de köpeklerin bahçede gömdükleri kemikleri sonradan çıkartıp tekrar yediklerini anlatıyorlar. Ancak kediler için bu geçerli değil. Kedilerin burunları zamanı geçmiş ete karşı çok hassastır. Eskimiş eti yemek istemeyebilirler. Kedilerinize yeni erittiğiniz taze, oda sıcaklığında eti yedirin.

Ben evde günlük iki kedilik poşetler hazırlıyorum. Poşetin yarısının sabah, geri kalanını gün boyunca buzdolabında bekletip akşam vakti sıcak suyun içinde ısıtarak veriyorum. İki kedim de hevesle yiyorlar.

Çiğ beslenme uygularken etrafı temiz tutmak
Çiğ beslenmeye geçeli mama kapları kuru mama verdiğim zamanlara göre çok daha temiz oluyor. Aslında biz farketmeden kuru mamanın kabı belki bir iki hafta yıkanmadan bekler ve bakteri üremesi olur. Ancak her gün yıkanan beslenme kapları bakterileri uzak tutacaktır.

Kedi ve köpekler genellikle 1-2 metrekarelik bir alanda yiyeceklerini tüketirler. Hayvanınızı ev içinde besliyorsanız yemek tabağının altına silinebilir bir örtü veya sık sık yıkayabileceğiniz büyükçe bir havlu serin. Her yemekten sonra sabunlu su ile tabağını yıkayın. Yerlere bulaşmışsa yerleri de sabunlu su ile silin. Kediler tabaklarından çiğ besinleri biraz kenara alıp yemeyi severler. Köpeklere ise oturduğu yerde yemesini öğretebilirsiniz. Eğer dışarıda besleyecekseniz bahçenizde çimenlerin üstünde de yemeğini verebilirsiniz.

Etleri hazırladıktan sonra tezgahı ve kapları temizlemek için iki sprey kutusu alın. Birinin içine %3’lük oksijenli su (Hidrojen peroksit), ötekine de beyaz sirke koyun. Tezgaha ilk önce birini, sonra ötekini sıkarak bir süre bekleyin ve silin. Sprey sırası önemli değil. Bu ikisi tüm bakterileri yoketmede oldukça etkili kimyasa içermeyen doğal bir yöntemdir.

Et ve kemikleri tuttuktan sonra elinizi sabunlu su ile yıkamayı unutmayın.

Eh artık bu kadar bilgiden sonra çiğ beslenmeyi hayvanlarınızda deneme sırası sizde :) Tüm hayvan sahiplerine ve kedi ve köpeklerine mutlu, uzun ve sağlıklı bir yaşam dilerim :) Haberlerinizi bekliyorum.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Başak Hanım, siteniz ve paylaşımlarınız harika. Oncelikle cok tesekkur ederiz. Hep merak ettiğim bir konuda sizin fikrinizi ve bilginizi merak ediyorum. İç parazitlerden dolayı hayvanlardan insanlara geçtiği söylenen kist hidatik durumu ne kadar gerçeği yansıtıyor? Sokaktaki ya da barınaktaki sahipsiz hayvanlardan bize geçmemesi için kendimizi ne kadar ve nasıl korumalıyız?

Başak Pirtini dedi ki...

Ilk ince her hastaliga karşı kendi bagisikligimiz yuksek olmali. Bunu http://dogalanneyim.blogspot.com tr de yazilarimda anlatiyorum :) kistlerin gerceklik durumu hakkinda bilgim yok ama modern tip her zaman olasiliklar ustune kurulu degil mi? ;) sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Basak hanim,
Oncelikle bu faydali paylasimlariniz ve son derece aydinlatici bilgileriniz icin cok tesekkurler..Blogunuzu kesfedip cig beslenme bolumunu okudugumdan beri kizim Badem (Collie) onerileriniz dogrultusunda beslemeye basladim ki bu da iki ay gibi bir zaman oldu.Dediginiz gibi son derece aktif oldu ve disleri beyazlamaya basladi.Bu arada yazmayi unutmusum,kizim 10 yasinda.Size sormak istedigim su; yeni beslenme sistemine gectigim siralarda Badem tuy dokmeye baslamisti ve bu artarak devam etti,hala da yogun bir sekilde devam ediyor.Bu durumun beslenme seklini degistirmemle bir ilgisi olabilir mi?
Tekrar paylasimlariniz icin tesekkurler
Sevgiler :)

Başak Pirtini dedi ki...

Merhaba cig beslenmeye gecenlerde bazen detoks etkisi gorulebiliyor. kopeklerin simdiye kadar yedigi mamalardaki katkilari, ilaclari detokslama sekli de tuy dokmek olabilir. Tuylerde biliyorsunuz pek cok kimyasal atik ve agir metaller birikiyor. Bir sure sonra yeni tuyleri cikacak diye tahmin ediyorum. Siz yine de iyi takip edin halinde devam eden bir olumsuzluk varsa mutlaka veteriner hekiminize goturun. Sevgiler.