23 Temmuz 2008 Çarşamba

İPUCU 8 – Evcil hayvanlar hakkında bilgi edinebileceğiniz kaynaklar

Bir hayvan sahibi olunca yapacağınız en önemli şey hayvanınız hakkında kendinizi mümkün olduğunca bilgilendirmek. Peki, hangi kaynakları kullanacaksınız?

1. sırada veteriner hekiminizden faydalanın. Kendisi ile hangi aşıları risklerine göre yaptırmalısınız, kediniz için ev içi veya dışarıda yaşama durumuna göre hangi ilaçları, parazit ilaçlarını kullanmanız gerekir önermesini isteyin. Veteriner hekiminizden çekinmeyin, utanmayın, ona soracağınız soruların bir listesini yapın ve bir sonraki görüşmede sorun.

2. sırada internet kaynaklarından faydalanabilirsiniz. Özellikle İngilizce biliyorsanız petplace.com sitesinde 8000’den fazla makale bulunuyor. Benim gibi doğal bakım yöntemleri ile ilgileniyorsanız bloglarımda bazen linklerini veriyorum, pek çok hayvan sahibinin, üreticinin ve yetiştiricinin deneyimlerini ve bilgilerini aktardığı web siteleri var. Internette pek çok bilgi bulunuyor. Özellikle hangilerine güvenebileceğiniz konusunda veteriner hekimlerin yazmış olduklarına öncelik vermenizde fayda var. Tabii bu hekimler de Ortodoks ve daha doğal yani holistik yaklaşımı benimseyenler olarak ayrılıyor. Kendi anlayışınıza göre hangi yolu seçeceğiniz ve sonuçları size kalmış. Ben biraz daha holistik yani hemen kimyasal tıbbi ilaçlar yerine doğal yöntemlere ilgi duyuyorum.

Internet’in bir güzel yanı da sizinle aynı düşünen kişileri bir araya getiren e-posta grupları üyelikleri. Burada web sitelerinden öğrendiğiniz yöntemleri sorgulayabilir, tüm dünyada insanlar bu konuda ne gibi deneyimler yaşamış görebilirsiniz. Benim şu an üye olduğum 28 tane yahoo grupları üyeliğim bulunuyor. Bunlarla ihtiyacıma göre yazışıyor ve iç yazışmalarını takip ediyorum. Özellikle spesifik konudakilerde üyeler pek çok faydalı haber, makale linkleri paylaşıyorlar. Yeni bir şeyler öğrenirken yalnız olmadığınızı hissetmenin en güzel yolu da bu olsa gerek.

Bir başka internet faydası ise online kurslar. Artık pek çok üniversite uzaktan eğitime yönelik internetten sertifikalı lisans dersleri veriyor. Örneğin, İngiltere’nin Oxford üniversitesinin e-eğitim bölümünde hayvanlarla ilgili kedi, köpek, at bakımı ve yetiştirmesine yönelik pek çok eğitim var. Bireysel online eğitim verenler de mevcut. Bir tanesi de aşılarla ilgili üye olduğum vaccinations@yahoogroups.com listesinin moderatörü 30 yıllık deneyime sahip bir Amerikalı hemşire Sheri Nakken’in verdiği “Aşı sınıfı” eğitimi. Burada aşılar ile ilgili yüzlerce makale, link, araştırma ve bilgiyi kursa katılanlar ile haftalık dersler şeklinde paylaşıyor, sorular sorup cevaplıyor. Kurs oldukça ciddi ve 8 ay sürüyor. Gerçekten bugünlerde internet üzerinden eğitim insanın aklını başından alıyor. Hatta o kadar fazla materyal geliyor ki okumaya yetişmekte zorlanıyorum.

3. sırada yerel kütüphane ve kitapçılardaki hayvan kitaplarını inceleyin. Yurtdışındaki kitapçılarda pek çok harika tıbbi ve hayvan sahipleri için yazılmış kitaplar bulmak mümkün. Bunların Türkçe olanları, İngilizceleri kadar çeşitli ve bilgilendirici değil. Ancak kedi ve köpek davranışları üzerine Prof. Dr. Tamer Dodurka’nın kitaplarını okumanızı öneririm. Eğer internetten kitap almaya meraklıysanız, İngilizce evcil hayvan kitaplarının amazon.com’da bir derya olduğunu göreceksiniz. Bitmek bilmeyen bir iştahla her ay kitap almayı arzuladığım tek adres bu olsa gerek. Zamanla bloglarımda edindiğim kitaplardan bilgilere de yer vermeye çalışıyorum.

4. sırada dergiler yer alıyor. Türkiye’de hayvancılık üzerine dergiler çoğunlukla henüz hayvan tipleri, temel eğitim ve geleneksel bakım üzerine yazılıyor. Yurt dışındaki gibi evcil hayvan yetiştiriciliği, sağlığı, doğal bakımları üzerine dergilerin piyasaya çıkması henüz bir süre daha alacağa benziyor. Eğer İngilizce biliyorsanız internet üzerinden dijital olarak üye olarak okumanız mümkün. Ör. Pet Gazette, Animal Wellness, Animal Fair dergileri gibi.

Sonuçta en önemlisi kendi kendinizi eğitmeniz ve öğrenmenin yaşı olmadığı. Her zaman yeni bilgilere açık olmanız dileğiyle…

Resim: http://yangabang.blogspot.com/2006/08/reading-rainbow.html

1 yorum:

kimyager1067 dedi ki...

hayırlı ramazanlar