Kediler hakkındaki sık rastlanan hastalıkları ve belirtilerini bilirseniz siz de bunları daha kolay tanımlayabilir ve hızla tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece zaman ve nakit yanı sıra, hayvanınızın gereksiz acı çekmesini önler ve hızlıca kendini iyi hissetmesini sağlarsınız.
Bazen hayvan sahipleri gittikçe artan belirtileri yorumlayamazlar. Örneğin, kediniz eğer son 3 aydır kusuyor, çok su içiyor, halsiz ve kilo kaybediyorsa, bu onun yaşlılığıyla ilgili olmayabilir, veteriner hekime gösterdiniz mi? Bunun sebebi, şeker, böbrek veya idrar yolu rahatsızlığı olabilir.
Günümüzde kedilerde görülen hastalıkların büyük çoğunluğu beslenme ile tetiklenerek ortaya çıkıyor. Özellikle kuru mamalar, kullanılan antibiyotikler, zehirli madde dolu aşılar hayvanlarımızın sağlığını ciddi tehdit ediyor. Kedilerinin devamlı hastalandıklarını gören hayvan sahipleri, özellikle hayvanlarını kanser gibi hastalıklara kaybettikten sonra onlara nasıl daha iyi bakabileceklerini araştırmaya başladılar. Tüm dünyada bir doğala yönlenme hareketi başladı. Hayvan beslenmesinde de doğal olan çiğ besinler (etoburlar için et, kemik ve organlar ile) önemli yer tutuyor. Pek çok üretici ve hayvan yetiştiricisi yanı sıra bu konu mama üreticilerinin de dikkatini çekmiş ki, Amerika’da donmuş hayvan maması olarak çiğ besin zincirleri kurulmuş. Evinize internetten her türlü vitamin ve mineral eklenmiş donmuş etleri ısmarlayabiliyorsunuz.
Evde kedilerim üzerinde deneyip çok memnun kaldığım çiğ beslenmeyi anlattığım bloglarıma "Doğal hayvan beslenmesi" bölümünden bakabilirsiniz. Aşılar ile ilgili bloglarımı ise "Aşılar faydalı mı zararlı mı?"bölümünde bulabilirsiniz.
Kedilerde en sık görülen hastalıklar
1. İdrar yolu enfeksiyonu - En sık rastlanan belirtisi çiş yapmada zorlanma veya evde çiş kaçırma kazalarıdır. İdrarda kan veya sıradışı bir koku olabilir.
2. Mide yanması (iltihaplanması) – Gastritin birkaç sebebi olabilir. En sık rastlanan belirtisi kusmadır.
3. Böbrek hastalığı – Kronik böbrek yetmezliği kedilerde sık rastlanan bir sorundur. Böbrekler çalışmadığında bedensel atıkları süzemezler ve toksinler kanda birikerek, anoreksiya, halsizlik, zayıflık ve kusma gibi klinik belirtiler ortaya çıkar.
4. Apse – Apse iltihap dolu bir şişkinliktir. En sık rastlanan sebebi kedi ısırığıdır. Belirtileri apsenin oluştuğu bölgede acı, şişme, kırmızılık ve sıcaklıktır.
5. Diyabet – Kandaki glukoz veya şekerin kronik olarak artmasına yol açan bir hastalıktır. İnsülin azlığı veya kan hücrelerinin mevcut insüline duyarsızlığı diyabete yol açar. Belirtileri, artan su içme isteği ve su tüketimidir.
6. Hipertiroidi – Tiroit hormonunun normalden yüksek seviyede olmasıdır. Sık rastlanan belirtileri kedinin kilo kaybı, artan iştah ve aktivitedir. Bazı kedilerde uyuşukluk yapabilir.
7. Barsak iltihaplanması – Buna enterit de denir. En sık rastlanan belirtisi ishaldir. Birkaç sebebi olabilir.
8. Konjonktivit – Gözün ve göz kapağının yüzey dokularının şişmesidir. Kedilerde sık rastlanır. Belirtileri gözlerin kızarması, akıntı, konjonktivada şişkinlik, gözleri kısma veya sık sık göz kırpmadır.
9. Kulak enfeksiyonu – Kedilerde çok sık rastlanır. En sık rastlanan belirtileri kulaklarda aşırı kaşınma, kötü koku ve kulak akıntısıdır.
10. Deri iritasyonu – Deri iritasyonları kaşıntı veya takıntılı kaşıntılar şeklinde olabilir. Kırmızı deri, deride dökülme, pullanma, tüy dökülmesi şeklinde belirtileri vardır.
Bu tip problemlere karşı kedinizi devamlı gözlemleyin. Eğer şüphelenirseniz veteriner hekiminizi görün.
Bu blog doğayı ve hayvanları sevenlere, doğanın bize sunduklarını kullanmak isteyenlere ve doğal yöntemlerle kendilerine ve hayvanlarına daha sağlıklı bir ortam yaratmayı isteyenlere hitap etmektedir. Bu blogda yer alan yazılar internet ve çeşitli kitaplardaki bilgileri ve kişisel görüşlerimi içermektedir. Tıbbi konularda lütfen veteriner hekiminizle iletişimde olun. Tüm okuyanlara faydalı olmasını diliyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder