Bir kedinin sağlıklı olup olmadığı konusunda birkaç yöntem kullanılabilir; fiziksel muayene, kedinin tüm semptomlarının ve geçmişinin değerlendirmesi veya kan taraması, röntgen gibi…
Ben de Boncuk ve Maviş'in sağlıklarını onları gözlemleyerek takip ediyordum. Aşağıda yer alan soru ve cevaplar ile evdeki kedinizi siz de değerlendirebilirsiniz:
1. Kediniz iştahlı yemek yiyor mu?
Evet- böyle devam etmesi iyiye işaret.
Hayır- İştahı yoksa pek çok farklı rahatsızlığı olabilir.
2. Kediniz ideal kilosunda mı?
Evet- Mükemmel. İdeal kiloya sahip kediler daha az sağlık problemleri yaşarlar.
Hayır- Fazla kilolu kediler eklem iltihaplanması, diyabet gibi rahatsızlıklar yaşarken, çok zayıf kediler ve başka bir hastalıktan muzdarip olabilirler.
3. Kediniz normal olarak çişini yapıyor mu?
Evet- Harika.
Hayır- Çiş yapmada zorlanda, sık idrar çıkarma veya kanlı idrar problem göstergesidir.
4. Kediniz normal dışkılıyor mu?
Evet- Harika.
Hayır- İshal veya kanlı dışkı hastalık göstergesidir.
5. Kediniz kusuyor mu?
Evet- Kusma pek çok farklı rahatsızlığın belirtisidir. Kediniz devamlı ve düzenli olarak kusuyorsa, kilo kaybı, halsizlik ve ishal gibi belirtiler varsa ciddiye alınmalıdır.
Hayır- Harika.
6. Kediniz oyun oynamayı seviyor mu?
Evet- Harika, oynamak fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olduğunu gösterir.
Hayır- Neden? Yaşlı kediler bile sık sık oynarlar, genç kediler kadar uzun ve hareketli olmasa da. İyi hissetmeyen bir kedi oyun oynama isteğini kaybeder.
7. Kediniz aşağıdaki semptomları gösteriyor mu? Gösteriyorsa ne kadar sık ve uzun? Eğer aşağıdakilerden herhangi birini uzun süreli gözlemlerseniz sağlıksız bir kedi olduğunu gösterir.
Kusma
İshal
Öksürük
İdrara çıkamama
Nefes almada zorlanma
Topallama
Kaşıntı
Kilo kaybı
Kötü ağız kokusu
Halsizlik
Artan susama hissi
Vajinal akıntı
Kulak akıntısı veya kokusu
Sonuç olarak kedinize eğer iyi yiyorsa, ideal kilosundaysa, normal idrara çıkıyor ve dışkılıyorsa, oyuncu ve aktif ise sağlıklı diyebilirsiniz :)
Eğer bunların dışında bir belirti varsa veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesini sağlayın. Veteriner hekiminiz ateşine, kalbine, ciğerlerine, nefes alma oranına dayalı bir fiziksel muayene yapacaktır. Hastalık belirtileri gösteren kediler için idrar ve kan testleri yapılabilir.
Bu blog doğayı ve hayvanları sevenlere, doğanın bize sunduklarını kullanmak isteyenlere ve doğal yöntemlerle kendilerine ve hayvanlarına daha sağlıklı bir ortam yaratmayı isteyenlere hitap etmektedir. Bu blogda yer alan yazılar internet ve çeşitli kitaplardaki bilgileri ve kişisel görüşlerimi içermektedir. Tıbbi konularda lütfen veteriner hekiminizle iletişimde olun. Tüm okuyanlara faydalı olmasını diliyorum.
6 Temmuz 2008 Pazar
İPUCU 1 - Kedinizin sağlıklı olduğunu nasıl anlarsınız?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder