14 Ekim 2007 Pazar

Aşıların riskleri

Aşılar ilgili reaksiyonlara karşı hayvan sahipleri gittikçe daha bilinçli olmaya başladılar. Aşı yapıldıktan sonra hayvanınızı bir saat boyunca gözetim altında tutun. Ani alerjik reaksiyonlar bu sırada oluşabilir. Aşağıdaki bulguları görürseniz hemen veteriner hekiminizi arayın.

Anlık reaksiyonlar (15 dakika ile 24 saat arasında)
Kusma ve/veya ishal
Nefes almada zorluk
Ayaklarda ve kulaklarda şişme
Ciddi kaşıntı, sıklıkla fazla yalanma veya ayağı sallama şeklinde izlenir
Tükürük salgılamada artış, nefes nefese kalma
Aşırı kayıtsız tavır

Kedilerdeki çeşitli aşı reaksiyonları:
Aşı sonucunda vücut gerçekten bağışıklık sistemi harekete geçtiği için hastalanmış gibi hissedebilir. Bu bizim de grip aşısı olup, 1-2 gün boyunca çok iyi hissetmememize benzetilebilir. Bu işaretler hafif olmalıdır, eğer kedinizin çok fazla halsizlik gösterdiğini düşünüyorsanız veterinerinizi arayın.

Gecikmiş reaksiyonlar (haftalar ile aylar sonra)
Aşı yapılan yerde haftalar, aylar sonrasında oluşabilecek şişlikleri kontrol edin. Aşı yapıldıktan 1-2 hafta sonra şişlik oluşması oldukça sık rastlanır. Bu tip şişlik oluştuktan yaklaşık 2 hafta sonra inmeye başlamalı ve 12 haftaya kadar yok olmalıdır. Eğer şişlik ufalmazsa kırmızı ve ağrılı ise kedinizi veteriner kontrolüne götürüp şişliği incelemelidir. Bazı raporlar 10.000’de bir kedide (bazıları ile daha sık) aşı sonucu tümör oluştuğunu yazmaktadır. Tümörler az rastlansa da oldukça ciddidir. Eğer bir tümör aşıdan olduktan 3 hafta sonrasında oluşuyorsa, muhtemelen aşıya karşı lokal bir reaksiyon sonucu oluşmuş iyi huylu bir tümör olup yine de emin olmak için incelenmelidir. Eğer az rastlanan bu durum olursa ve tümör oluşmuşsa, şişlik kontrol edilmeli ve bu durumda erken tedavi önemlidir.

Not: Geçmişte aşılar ile ilgili hiçbir reaksiyon vermemiş bir kedide de aşı reaksiyonları görülebilir. Her aşıdan sonra hayvanınızı gözlem altında tutun.

Hiç yorum yok: