17 Eylül 2007 Pazartesi

Yatıştıran beden dili hareketlerinin köpek eğitimde kullanımı

Köpeğinizin üzerine eğilmeyin
Köpeğinizi eğitip "otur" veya "yat" komutlarını öğretirken, asla üzerine eğilmeyin. Ya dizlerinizi büyük onun hizasına inin ya da düz durun. Eğer bu egzersizlerden hoşlanmıyorsa, karşısında değil ve yanında durmanız işinizi kolaylaştırabilir. Üstüne eğilmek köpeği yavaşlatacak hatta kimi zaman dediğinizi yapmaktan tamamen vazgeçirecektir.

Size doğru gelen bir köpeğin de üstüne eğilmeyi ya da boyunuzu alçaltıp hizasına inmeyi denemeyin. Köpek birçok durumlarda size kadar gelmeyecektir ya da sizi geçip gitmeyi ve size uzaktan bakmayı tercih edecektir. Ayakta durur ve hatta belki de yan dönerseniz, yanınıza gelmeye cesaret etme ihtimali yüksek olacaktır.

Tasmasını sertçe çekmeyin
Yanınızda yürürken tasmasını sertçe çekmeyin, ya da çok sıkı bir tasma kullanmayın. Canı yanar, boynu acır, bu da yeri koklamak ya da başka bir bahane ile sizden uzaklaşmaya çalışmasına yol açar. Tasmasını gevşek tutun ve onu sertçe çekiştirerek yönlendirmek yerine, dizinize vurarak dikkatini üzerinize çekmeye çalışın. Yürürken sağa doğru bir dönüş yapın. Tasmasından çekiştirilmeyen, sahibinin peşi sıra sürüklenmeyen bir köpek büyük ihtimalle sizi takip ederek tepki verecektir. Dizinize vurarak komut verin, onu övün sağa dönün. Tüm yapmanız gereken bu hareketleri tekrarlamak. Göreceksiniz ki köpeğiniz kısa sürede ondan ne yapmasını istediğinizi anlayacak, yapacaktır.

Köpeği sıkı sıkı tutmayı da denemeyin. Belki bunu kabul etmeyebilir ama bu eğitim kesinlikle kademeli olarak yapılmalıdır.

Eğitim sırasında yapılması doğru olan hareketler
- Köpeğin karşısında değil, yanında durun
- Eğilmeniz gerektiğinde bunu köpeğin üstüne doğru değil, dizinizi kırarak yapın
- Köpeğinizin kendi isteğiyle size gelmesi için ondan uzaklaşın
- Köpeğinize dokunmaya nazikçe ve aşağıdan başlayın. Mesela önce çenesinin altını okşamak
- Köpeğinizi sıkı tutmayın
- Asla tanımadığınız bir köpeğe sarılmaya çalışmayın
- Her egzersizi daha az korkutacak bir yöntem bularak yapmaya çalışın

*"Turid Rugaas -Köpeklerle Konuşma Yolu : Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanılmıştır.

Bizler de Turid Rugaas'ın köpekler için bahsettiği pozitif yöntemleri, insanlar ile olan ilişkilerimizde de kullanabiliriz. Belki bir nebze onların birbirlerine iyi davranmayı öğretme becerilerini biz de kendimize örnek alabiliriz.

"Köpekler iletişimin ve işbirliğinin bir mucizesidir - onlardan öğreneceğimiz çok şey var." Turid Rugaas, Uluslararası Profesyonel Köpek Eğitmeni

Hiç yorum yok: