Sokakta köpeğimizi yürütürken ya da köpek parkında gezinirken çoğu kez etraftaki yabancı köpekleri gözetlerim. Köpeklerin kendi aralarındaki kavgaları çoğunlukla 30 saniyeyi aşmazken, normal şartlarda pek hasara yol açmaz. Ancak önemli olan kavgaya yol açacak koşulları önlemektir. Bunun için en iyi yöntem köpeğimizin yatıştıran beden dili hareketlerini farkedip onları teşvik etmektir. Bu hareketler çoğu zaman karşıdaki köpeğe barışcıl mesajlar vererek olası bir kavgayı önler.
Köpeğin henüz yavruyken sosyalleştirilmeye başlanması, 6 aylığa kadar en az 100 kadar sosyal hayvan, eşya, durum ile karşılaştırılması eğitimi açısından büyük önem taşımaktadır. Diğer köpeklerle zamanında ve sıklıkla sosyalleştirilen bir sakinleştirici köpek beden dilini de doğru kullanmayı öğrenir. Çoğu zaman kavgalardan kendini uzak tutar.
Ancak kavga anında güvenlik çok önemlidir. Köpekler kavga anında çoğu zaman kendilerini ayırmaya çalışan ve araya giren sahiplerini de farketmeden, istemeyerek, kavganın kızgınlığı içerisinde ısırırlar. Köpek sahiplerinin ve eğitimcilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta kendilerini yaralanacak bir pozisyona sokmamaktır. Her ne kadar hayvanları çok sevsek de kavga anında bir insanın yaralanmasındansa bir köpeğin yaralanması daha kabul edilebilir bir şeydir. Bir insanı yaralayan köpek çoğu zaman istenmeyen köpek durumuna düşecektir.
Güvenli yöntemlerle kavga eden iki köpeği ayırmanın yolları
- Sakinliğinizi koruyun, uzaktan müdahele edecek bir yöntem seçin.
- Etrafınızda atmak için kullanabileceğiniz bir şey arayın. Bu bir taş, sopa, sandalye vs. olabilir. Ancak attığınız yere, insanların üzerine köpeklerin kızgınlığını yöneltecek bir durum olmamasına dikkat edin. Sopa ile bir köpeğin arkasından dikkati çekecek şekilde vurun. Köpek diğer köpeği bırakarak refleks olarak sopaya saldırabilir. Böylece araya güvenlice girmiş olursunuz.
- Köpekler üzerine bir kova su atın ya da hortum tutun. Bu onları şaşırtıp ayıracaktır.
- Uzaktan köpekleri korkutacak, dikkatlerini çekecek yüksek bir ses çıkarın, ellerinizi çırpın ya da bağırın. Bir torba şişirip de patlayabilirsiniz.
- Bazı durumlarda köpeğinizi çağırarak ve uzaklaşarak koşmak kavgayı bırakıp size gelmesine sebep olabilir.
- Asla iki büyük köpeği tasmalarından tutarak ayırmaya çalışmayın. Köpekler bir kaç saniyede elinizden omzunuza kadar bir sürü ısırık uygulayabilir. Bir köpeğin ısırığının uyguladığı basınç bizim kemiklerimizi kıracak basıncın çok çok üstündedir.
- İki kişi iseniz köpekleri arkadan kalça hizasından tutarak geriye ve karşılıklı S şeklinde yana daire çizerek ayırabilirsiniz. Ancak zor olan bu yöntem köpek eğer arka bacaklarından ellenmeye alışık değilse kızgınlığın sizin suratınıza doğru yönelmesine sebep olabileceği için tehlikelidir. Uzaktan müdaheleyi tercih edin.
- Çoğu kavga eğer köpekler ölümüne dövüşmüyorsa en fazla 1 dakika sürer. Eğer müdahele edilebilecek bir durum yoksa ve olay çok hızlı gerçekleştiyse uzaktan izlenmesi tercih edilmelidir. Bir insanın yaralanması yerine köpeğin alacağı bir kaç sıyrık ve yara tercih edilmelidir.
Sonuçta her zaman yakın müdahele yerine uzaktan müdahele insan güvenliği açısından önemlidir. Güvenlikte öncelikli sırayı hayvanlardan önce insanlara verin. Kavgayı durdurmaya yarayacak bu yöntemlerin etkileri koşullara göre değişebilir. Dikkatlice kullanın.
Tüm köpek sahiplerine kavgasız günler diliyorum.
Bu blog doğayı ve hayvanları sevenlere, doğanın bize sunduklarını kullanmak isteyenlere ve doğal yöntemlerle kendilerine ve hayvanlarına daha sağlıklı bir ortam yaratmayı isteyenlere hitap etmektedir. Bu blogda yer alan yazılar internet ve çeşitli kitaplardaki bilgileri ve kişisel görüşlerimi içermektedir. Tıbbi konularda lütfen veteriner hekiminizle iletişimde olun. Tüm okuyanlara faydalı olmasını diliyorum.
17 Eylül 2007 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder