12 Şubat 2008 Salı

Kedi köpeğinizin daha sağlıklı ve uzun yaşaması için doğal beslenme


Kim hayvanının uzun ve sağlıklı yaşamasını istemez ki? İlk köpeğimi bir çok aşı ve ilaç sonucu zayıflıktan kaybettikten sonra tekrar köpek aldığımda neyi daha iyi yapabilirim diye düşünmeye başladım. İlk başta aşılarını tam, pire ilaçlarını düzenli yaptırıp kuru mama ile beslerken okuduğum yeni bilgiler bunun aslında pek de iyi olmadığını anlatıyordu.

Beslenmenin sağlıklı ve hastalıklara dirençli hayvanlar üretmedeki rolünü ilk anlayanlar hayvan yetiştiricileri ve aktivitecileri olmuş. Artık hayvan sahipleri arasında köpeklerin çiğ besinler içeren doğal bir diyetle beslenmesinin en iyi sağlığı ve iyi çalışan bağışıklık sistemini oluşturacağı inancı yaygınlaşıyor.

Eğer çiğ beslenme hayat şeklinize uygun değilse o zaman holistik kuru veya ıslak mamalar arasından seçebilirsiniz. Ancak bu tip mamalar henüz Türkiye’de yaygın değil. Sadece bir e-ticaret sitesinde holistik diye nitelendirilen ıslak hayvan mamasının satıldığını gördüm. Holistik mamaların özelliği insanların yiyebileceği kalitede et, enzimler ve probiyotikleri içermesi. Tüm kuru mamalar aynı özelliklere sahip değildir. Bazı üreticiler köpek sindirim sistemine uygun olmayan et ve türevlerini kullanmaktalar. Çiğ beslenmeye geçmeden önce en sağlıklı ve doğal kuru mamayı bulmaya çalıştım. Bulamayınca bir mama ithalatçısına yurt dışında getirmelerini teklif ettim. Verdiği cevap ise tahmin edebileceğiniz gibi "Türkiye'de organik besinleri insanlar kendilerine bile almıyorlar, bu mama iyi olsa bile daha pahallı olacağından alıcısı pek olmaz" dedi. Bir de siz getirtin biz satalım demez mi! Ben de bu durumda kafamı çiğ besinlere daha fazla yormaya başladım.

Kuru mamalardaki karbonhidrat dolgusu
Pek çok kuru mama üreticisi protein kaynağı olarak tahılları kullanıyor. Köpekler etoburdur. Tahıllar ise köpekler için bir numaralı hastalık ve alerjilere yol açan bir protein kaynağıdır. Merck Veterinary Manual’a (Merck Veteriner Hekimlerin El Kitabı) göre “Köpeklerin karbonhidrat diyeti ile beslenmesinin bir zorunluluğu yoktur”. Köpek beslenmesinde tahılların yeri yoktur. Tahıl yerine insanların yiyebileceği kalitede ete ihtiyaçları vardır. Tahıllar ayrıca vücutta kanseri beslediği bilinen glukoza dönüşürler. Ucuz dolgu maddesi olduğu için %100 et ve kemik yerine karbonhidrat hazır mamalara katılıyor.

Bu durumda çiğ beslenme ile ilgili daha çok bilgi edinmenizi öneririm. Hayvanlarınıza karbonhidratlı besinler yerine protein ağırlıklı bir beslenme uygulamanız, ileride onların kanser, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına yakalanmalarını önler. Ne yazıkki yahoo çiğ beslenme grubunda geçmişte hayvanlarını kaybetmiş pek çok üzgün hayvansever yaşadıklarını paylaşıyor. Kimisi 20-30 senedir kuru mama ile beslemiş, doğalı sonradan keşfetmiş ve yeni hayvanlarını mümkün olduğu kadar aşılar, kimyasal paraziter ilaçlar ve ticari mamalardan uzak yetiştirmeye çalışıyor.

Bu aslında hızla kirlenen dünyamızda pek çok kişinin de hayatını, yediklerini, yaptıklarını doğallaştırmasına benzetilebilir. Doğal olanı seçersek doğal olmayan sonuçları önleyebiliriz. Çevreye karşı bilinçli olursak daha sağlıklı bir bedene sahip olabiliriz. Her şey birbirine bağlı...

Efe'nin hikayesi: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=81503
Fotoğraf: Çiğ beslenme uygulanan harika bir Rottweiler. http://i71.photobucket.com/albums/i145/fosters211/the%20pawz%20cauze%20photos/SarasRotti.jpg

Hiç yorum yok: