3 Kasım 2007 Cumartesi

Tırnak kesimi

Evdeki kedilerimin ufaklıklarından beri her ay en az bir kere tırnaklarını kesiyoruz. Eşim birini kucağında tutarken ben de nazikçe patisine bastırıp keseceğim tırnağı ortaya çıkarıyorum ve tırnak makası ile etli kısmına dikkat ederek tırnağı kısaltıyorum. Bu canlarını acıtmayan işlem sonucunda tırmıklanmaktan ve mobilyalarımızı zarar görmekten koruyoruz.

* Kedileri tırnak kesimine alıştırmak için ufaklıklarından beri patilerine bastırarak tırnaklarını ortaya çıkartın ve bol bol patilerine dokunun.
* Sakin ve uykucu olduğunda tırnaklarını kesmeyi deneyin, enerjik bir oyundan sonra değil.

* Kedinizi kucağınıza alın ya da masaya koyun ve nazikçe tırnaklarına basarak ortaya çıkarın. Eğer fazla huzursuz olursa ara verip tekrar deneyin.

* İlk olarak ön tırnakları kesmeyi deneyin. Arka tırnaklar fazla zarar vermez ve kediler kendileri tırnaklarını kemirerek kısaltırlar. Yılda 3-4 kez arka tırnakların kesimi yeterli olacaktır. Ben burada ön tırnaklarla birlikte arkaları da kesiyorum çünkü kucağımdan inmek istediklerinde öyle bir itiyorlar ki çoğu zaman tırnakları uzunsa çizikler bırakıyorlar.

* Tırnağın etli kısmı ile keskin ucunun ortasından kesin. Tırnağın altına bakarak da etli kısmı görebilirsiniz. İlk önce keskin kısımdan ufak bir parça keserek, sonra biraz daha kısaltabilirsiniz.


* Tırnağı aşağıdan yukarıya doğru kesilmesi tırnağın çatlayarak ayrılmasını önleyecektir.

* Makas olarak petshoplarda satılan 5 YTlik tırnak makasları en iyi sonucu veriyor. Normal klipsli tırnak makası da kullanabilirsiniz ama tırnak kesimi oldukça zor oluyor.

* Eğer keserken fazla derine girip kanatırsanız paniklemeyin, normalde 1 dakika içinde kanama duracaktır. Sakince hayvanınızı sevin ve onunla konuşun, sakinleştirin. Kanama durmazsa kan taşı uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: