14 Ekim 2007 Pazar

Hangi aşıları yaptırmalı, hangisini değil? (1)

Eğer belli bir aşı yaptırma konusunda şüpheniz varsa, mantıklı olanı yaptırmaktır. Her zaman güvenli olanı oynamak daha iyidir değil mi?

Hayır.

Bu aynen olası her hastalık için ilaç içmeye benziyor. Seçici olmak gerekir. Faydaları yanında her zaman riskleri de gelecektir. Aşıları aşırı doz almış bir hayvan, hiç aşı olmamış bir hayvana göre çok daha kötü durumda olacaktır.

Bugünlerde bazı kedi ve köpek üreticileri artık yavruları hiç aşılamadıklarını ve böylece daha fazla değil, daha az sağlık sorunları yaşadıklarını iddia ediyorlar. Çoğu da gerçekte belli hastalıklarla doğal olarak savaşmadıklarından aşıların aslında cinsi zayıflattığını ileri sürüyorlar. Yavru ve genç köpekler hastalandıklarında ve hastalığı aşı etkisi olmadan yendiklerinde bağışıklık sistemleri bir daha aynı hastalığa hiç yakalanmayacak şekilde kuvvetleniyor. Bu daha kuvvetli ve sağlıklı yavru yetiştirmelerine yol açtığı için pek çok yetiştirici bunun farkına varmaya başladı.

Öte yandan, holistik yöntemleri benimseyen veteriner hekimler de kedi ve köpeklerin aşılar sonucunda rahatsızlandıklarını kabul ediyorlar.

*Bu yazıdaki bilgiler "Stop The Shots" kitabı bilgilerini ve benim şahsi yorumlarımı içermektedir.

Hiç yorum yok: