Hayvanınızı aşılamadan önce bağışıklık sistemini güçlendirin ve stresten uzak tutun. Tüm hayvan sağlığı uzmanlarının tavsiyesi sağlıklı bir diyet uygulamaktır. Belki şimdiye kadar tam tersini duydunuz ama “hayvan yan ürünü ve türevlerini” içeren hazır mamalar çoğu zaman hastalıklı olabilen ölmüş başka evcil hayvan ürünlerini, koruyucu maddeleri ve diğer kimyasalları içeriyor olabilir. Konu hakkında yazılmış ciddi iddialara dayanan pek çok kitap ve yazı bulabilirsiniz.
Doğal çiğ beslenme bugünlerde benim de evdeki kedilerimde başlamış olduğum en sağlıklı olduğu söylenen diyet olarak gündemi etkiliyor. Bu aynen doğadaki kurtların ve vahşi kedilerin pişmemiş et ile beslenmesi prensibini temel alıyor. Bundan blogumda başka bir bölümde bahsedeceğim. Örneğin, bir sokak köpeği veya sokak kedisi kendi başına bırakıldığında ne bulursa, ne yakalarsa çiğ veya pişmiş yiyecektir.
Vitaminler. Bazı aşıların etkili olabilmesi için vitamin B gereklidir. Stres vitamin B miktarını düşürebilir. Bu durumda veteriner hekiminize danışarak aşılamanın 3-4 gün öncesinden itibaren Vitamin B kompleksi takviyesi verebilirsiniz. Taze et ve tavuk ciğeri de iyi bir Vitamin B kaynağıdır.
İyi bir holistik veteriner hekim olan ve “Hayvanların iyileşmesinin Doğası: Köpeğiniz ve Kediniz için Açıklayıcı Holistic Tıp El Kitabı” (The Nature of Animal Healing: The Definitive Holistic Medicine Guide to Caring for Your Dog and Cat) yazarı Martin Goldstein’ın önerdiğine göre:
“Aşılamadan önce takip edilebilecek iyi bir program, önerilen vitaminleri 2-3 hafta öncesinden vermeye başlamak ve bunu aşı sonrasında 2-3 haftadaha devam ettirmek olacaktır.
Vitamin A: 10.000 IU günlük / 25kg köpek başına, 2.500 IU günlük/ yetişkin kedi başına
Vitamin E: 400 IU günlük/ köpek, 100IU günlük/ kedi
Vitamin C: 2.000 mg günlük/ köpek, 500mg günlük/ kedi
Vitamin C için günlük 500mg ile başlayın ve iki günde bir artırarak önerilen doza kadar çıkartın. Dozajı günde 2-3 sefere bölüştürerek verin.”
Antioksidan yiyecekler. Antioksidanlar önceden bahsettiğimiz kansere yol açabilen, zararlı serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur. Herhangi bir enjeksiyon, aşı olmasa bile, aşı yerinde sarkoma yol açabilir. Aşılama öncesi ve sonrasında antioksidan içeriği yüksek olan brokoli, karnıbahar, biber gibi yiyeceklerle beslemek bu açıdan önemlidir. Sarımsak da yüksek antioksidandır ancak fazlası köpeklerde zehirli etkiye sebep olabilir. Çiğ sebzeleri blenderda püre haline getirin ve köpeğinizin günlük yemeğine ilave edin.
Stresi engellemek. Seyahat, çevrenin değişmesi, barınakta bırakılmak, yabancılarla yalnız başına kalmak, evlat edinilmek, eve yeni hayvan gelmesi strese yol açabilir. Hayvanınızı stres altında aşılatmayın, haftalar öncesinde ve sonrasında strese yol açan ortamlardan uzak tutun.
Egzersiz. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır, egzersiz stresi azaltır.
Nosodelar. Holistik veteriner hekimler aşıların yan etkilerine karşı nosodeları öneriyorlar.
*Bu yazıdaki bilgiler "Stop The Shots" kitabı bilgilerini ve benim şahsi yorumlarımı içermektedir.
Bu blog doğayı ve hayvanları sevenlere, doğanın bize sunduklarını kullanmak isteyenlere ve doğal yöntemlerle kendilerine ve hayvanlarına daha sağlıklı bir ortam yaratmayı isteyenlere hitap etmektedir. Bu blogda yer alan yazılar internet ve çeşitli kitaplardaki bilgileri ve kişisel görüşlerimi içermektedir. Tıbbi konularda lütfen veteriner hekiminizle iletişimde olun. Tüm okuyanlara faydalı olmasını diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder