16 Eylül 2007 Pazar

Köpeklerin yatıştıran beden dili - Başı çevirmek

Türkçe'ye Stardogs'dan sevgili Mehveş İpek'in çevirdiği Turid Rugaas'ın kitabında yazdığına göre köpekler çatışmalardan hiç hoşlanmayan sürü hayvanlarıdır. Köpekler beden dillerinin ilk mesajlarını annelerinden öğreniyorlar. Yavruyken biçimlendirdikleri beden dillerini yetişkin bir köpek olduklarında da diğer köpeklerle barış içinde yaşamak, sosyal, uyumlu bir dost olmak için kullanıyorlar. Ancak bu yatıştırma özelliğine sahip beden dilleri insanların olumsuz tutumları ile karşılaşırsa veya cezalandırılırsa o zaman bu dili bir daha kolay kolay kullanmaya cesaret edemezler ve kullanmaktan vazgeçerler. Beden dillerini koruyan köpekler ise olası bir kavgayı önlemek için bundan yararlanmayı denerler. Turid Rugaas şimdiye kadar 30 kadar köpek beden dili hareketini tanımlamış bulunuyor.

Başı çevirmek *

Bu hareket köpek hoşlanmadığı ya da rahatsız olduğu bir şey ile karşılaştığında başını hızlı veya yavaş bir şekilde yana çevirmesi şeklinde gerçekleşir. Başı yana çevirilmiş kalabilir. Bu hareket ile köpek gözlerini kendisini tedirgin eden şeyden uzağa çevirmiş olur. Örneğin kameraya bakmasını istediğim Efe kafasını resimdeki gibi sağa ya da sola çeviriyor.
Köpeğiniz başka bir köpekle karşılaştığında onu izleyin. Köpeklerin kafalarını başka bir yöne çevirdiklerini görebilirsiniz. Sanki ona bakmak istemiyormuş gibi. Bu hareket yapan köpeğin karşısındaki ile direk göz temasını keserek, tehditkar olmadığı mesajını verir.
Köpekler üzerlerine eğilerek gelen kişileri de tehdit olarak algılayabilirler. Köpeğimize sarıldığımız zaman, dış tarafından sevmeye çalıştığımızda da başı çevirme davranışını gözleyebiliriz. Bu da hoşlanmadığı için bizi sakinleştirmek için köpeğin verdiği bir mesajdır.

*"Turid Rugaas - Köpeklerle Konuşmanın Yolu : Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanışmıştır.

Hiç yorum yok: