16 Eylül 2007 Pazar

Köpeklerin yatıştıran beden dili - Hareketsiz durmak

Hareketsiz durmak ve donup kalmak
Köpeğinizin ayakta, oturarak veya yatarken hiç bir kasını oynatmadan tamamen heykel gibi hareketsiz durduğunu, donup kaldığını çok sık gözlemleyebilirsiniz. Bunu kendinden büyük bir köpek yanına gelip, onu koklamaya başladığı andır. Bu hareketle olumlu etki ve sakinlik mesajı vererek gerginlikten uzak durmaya çalışır. İki köpek karşılaştığında genel tepkilerinde ve hareketlerinde çok dikkatlidir, bu birbirlerine gösterdikleri saygının işaretidir. Köpekler birbirlerini tahrik etmezler. Kimi kez ikisi de uzun süre tepkisiz durur, hareketsiz kalır. Bu onlara göre uygar iletişim yoludur, çoğu zaman çok iyi netice verir.

Köpeklerin hareketsiz kalmalarını sizi dinlememeleri olarak algılamayın. Eğer ona kaba, kızgın veya saldırgan davrandıysanız, donup kalarak size sakinleşme mesajı vermeye çalışıyordur. Sakinleşip neşeli bir ses tonu ile konuştuğunuzda o da size tepki vermeye başlayacaktır. Köpekler bizden anlayış ve sıcaklık bekler. Aksi halde uyumsuz ve huzursuz davranacaktır.

*"Turid Rugaas - Köpeklerle Konuşma Yolu : Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanışmıştır.

Bu hareketi özellikle "gel" komutu verirken gözlemleyebiliriz. Eğer kaba ve yüksek bir ses ile gel derseniz köpeğiniz sizi dinlemiyor gibi yapacak, olduğu yerde duracaktır. Ne zamanki sesinizi yumuşatıp, oyuna davetkar bir neşe ile "gel" derseniz ve biraz çömelirseniz size koşarak gelecektir. Bu onların doğal tepkisidir.

Hiç yorum yok: