16 Eylül 2007 Pazar

Köpeklerin yatıştıran beden dili - Araya girmek

Araya girmek
Fiziki olarak insanların, köpeklerin, yada insanla köpeğin arasında girmek, bir beden dili hareketidir ve kavga çıkmasını engelleme mesajı taşır. İki köpek, iki insan yada bir insanla bir köpek fazla yaklaştığında, köpekler ortamın gerginleşmesini engellemek için araya girerler. Çoğu kez sahipleri bu davranışı yanlış anlar ve kıskançlık olarak algılar.

Bir misafirimiz geldiğinde onu karşılarken sarıldığımızda, koltukta bir arkadaşımız ile fazla yakın oturduğumuzda, bir çocuğu kucağımıza aldığımızda köpeğimiz bir gerginlik yaşanmaması için aramıza girmeye çalışabilir.

İki köpek aralarında oynarken fazla sert hareketler yapmaya başlarlarsa bir üçüncüsü aralarına girip onları ayırabilir. Bundaki amaç onlara karışmak değil, oyununun kavgaya dönüşmesini engellemektir.

Aynı şekilde eğer iki köpek arasında huzursuzluk varsa, aralarına girip hareketsiz durun. Köpeğiniz birine havlarsa aralarına girip sakince durun. Yürüyüş sırasında saldırgan davranış gösteren köpekleri eğitirken eğitimciler, karşılıklı geçiş hareketinde köpekleri dış tarafa alırlar.

*"Turid Rugaas - Köpeklerle Konuşma Yolu : Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanılmıştır.

Hiç yorum yok: