Köpeklerde stresi gidermek başı başına tek bir kitabın konusudur. En iyi tedavi yöntemi problemi sebep olan nedenleri keşfetmektir. Turid Rugaas bu konuda bazı önerilerde bulunuyor:
- Köpeğin bulunduğu ortamda ve günlük yaşantısında değişiklikler yapın.
- Eğitim, gezinti ya da birlikte yaptığınız faaliyetler sırasında şiddet içeren, sert metotlar, boğma tasması gibi ona acı veren araçlar kullanmayın.
- Yatıştıran beden dilini öğrenip, köpeğinizin size verdiği mesajları anlamaya çalışın.
- Açlık, susuzluk, aşırı sıcak veya aşırı soğuk gibi köpeğinizi huzursuz edebilecek koşulları kontrol edin. İhtiyaç duyduğu her zaman tuvaletini yapabilmesini sağlayın.
- Alıştırma ve aktivitelerinde dengeyi sağlamaya çalışın, azı da, fazlası da yarar sağlamaz.
- Köpeğinizin mümkün olduğunca "sürü"nün bir parçası olmasına izin verin, yani sizinle ve ailenizle zaman geçirsin. Köpekler grup halinde yaşamaya alışık, sosyal hayvanlardır. Onlara kademeli olarak tek başlarına zaman geçirmeyi öğretin, asla sürekli yanlız bırakmayın.
- Sahiplerinin yakın ilgisi, sıcaklığı, sevgisi, okşaması ve sıkmadan sarılması da, çoğu kez yavru ve genç köpeklerin stresini azaltmaya yardımcı olur.
Korku köpeklerdeki stresi arttırabilir. Stres, köpeğin savunma mekanizmasını harekete geçirir ve bu da onu daha korkak yapar. Peki bu kısır döngüyü nasıl durdurabiliriz?
Öncelikle şiddet, ceza, öfke ve saldırgan davranışlara bir son vermemiz gerekir. Onu tehdit etmek yerine, anlayacağı yöntemi, yani yatıştıran beden dilini kullanmaya başlamalıyız. Köpeğiniz bunu anlayacak ve size karşılık verecektir. Üstelik sizin dostluğunula kendisini, çok daha iyi hissedecektir. Kendini iyi hissetmek de yeni bir hayat için iyi bir başlangıçtır!
*"Turid Rugaas -Köpeklerle Konuşma Yolu : Yatıştıran Beden Dili" kitabından faydalanılmıştır.
Bu blog doğayı ve hayvanları sevenlere, doğanın bize sunduklarını kullanmak isteyenlere ve doğal yöntemlerle kendilerine ve hayvanlarına daha sağlıklı bir ortam yaratmayı isteyenlere hitap etmektedir. Bu blogda yer alan yazılar internet ve çeşitli kitaplardaki bilgileri ve kişisel görüşlerimi içermektedir. Tıbbi konularda lütfen veteriner hekiminizle iletişimde olun. Tüm okuyanlara faydalı olmasını diliyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder