Kısa süre önceye kadar zoologlar köpekler ile kurtları farkı türler olarak değerlendiriyordu. D.E. Wilson ve D.A.M Reeder tarafından yayınlanan Dünyanın Memeli Hayvan Türleri, Taksonomik ve Coğrafi Referans kitabında (Mammal Species of the World, 1993, Smithsonian Institution ve American Society for Mammalogists) artık iki tür arasında bir fark olmadığı resmi olarak da kabul ediliyor. Evcil köpeklerimiz de bir çok yönden kurtlara benzediği için kurtların beslenme modeline göre köpeklerin beslenmesinden bahsedeceğim. Köpeklere hitafen yazılmış bu yazıdakiler kediler için de geçerlidir.
Hazır mamalarla ilgili sorun nedir?
Hazır mamaları hayvanlar için uygunsuz yapan nokta onların pişirilmiş olmasıdır. Doğada yemeğini barbeküde pişirerek yiyen hayvan yoktur! Yiyeceklerin ısısı 48 derecenin üzerine çıktığında içeriğindeki bütün enzimler ve pek çok besin kaybolur. Buna ek olarak, kuru mamalar ufak parçalar halinde hazırlanmak için ekstrüder makinesinden geçerler. Bu işlem için de en az %40’ının tahıl olması gereklidir. Tahıllar bir yana, kedi ve köpeklerin karbonhidratla beslenmesinin gerekli olduğuna dair bir bilimsel rapor yoktur.*
*Karbonhidratlar
“Kedi ve köpekler için gerekli olduğu bilinen minimum karbonhidrat miktarı yoktur. Köpeklerde ve diğer türlerde yapılan araştırmalarda kedi ve köpeklerin karbonhidrat içermeyen, yeterli yağ ve protein içeren bir diyetle beslendiklerinde gereken metabolik glukozun oluşturulabildiği bulunmuştur.” The Waltham Book of Dog & Cat Nutrition, 2. Baskı (1988)
Veteriner hekimler ise, kedi ve köpeklerin ya da kuşların besin gereksinimlerinin insanlarınkinden farklı olduğunu söylüyor: "Evde hazırlanan yiyeceklerle veya sofra artıkları ile onların doğru beslenmelerini sağlamak mümkün değildir. Tam ve dengeli beslenme, karbonhidrat, yağlar, protein, lif, vitaminler, mineral ve su gibi temel besin bileşenlerinin günlük olarak yeterli miktarda, birbirleri ile orantılı olarak tüketilmeleri ile sağlanır." http://www.juen.com.tr/icerikYaziDetay.aspx?YTP=1&icr=1022
Bunu mutlaka siz de veteriner hekiminizden duymuşsunuzdur. Onlar da sattıkları malın içeriğini mama firmalarından öğreniyorlar. Benim anlayamadığım bizim hekimlerimiz hiç mi yurt dışındaki gelişmeleri takip etmiyorlar? Amerika’da 2007’de mamaya jelimsi kıvamı veren uzak doğudan gelen katkı maddesi zehirli çıkınca milyonlarda kutu ve paket mama toplatıldı. Sadece 40 senedir köpekler için mama üreten firmalar yokken öncesinde binlerce yıldır bu köpekler ne yiyordu? Tabii ki evdeki yemekleri, artıkları, av hayvanlarını, bir güzel kasaptan gelen kemikleri… Ben bir hayvan sahibi olarak hayvan bakımı üzerine 5-6 e-posta grubuna üye oluyor ve onları en sağlıklı nasıl yetiştirebilirim, bağışıklıkları kuvvetli olsun, hastalığa yakalanmasınlar diye uğraşıyorsam öncelikli işleri hayvanlarımızı sağlıklı tutmak (iyileştirmek değil!) olan veteriner hekimlerimizin de yurt dışında holistik yaklaşımları takip eden, doğal beslenme konusunda uzmanlaşmış meslektaşları ile iletişimde bulunması gerekir diye düşünüyorum.
Diyetlerinden karbonhidratları ve tahılları çıkartan alerji sahibi ve hastalıklı pek çok köpeğin sonrasında iyileşme gösterdiği gözlemlenmiş. (Raw Feeding- Yahoogroups)
Köpekleri beslemenin en kolay yolu doğada ne yiyeceklerini düşünmek, sonra elimizdeki besinlerle buna benzer bir diyet oluşturmaktır. Kurtlar fareden, geyiklere bütün halinde avlarla beslenir. Diyetlerine ek olarak yerde buldukları olgunlaşmış meyveler, otlar, yemişler ve bitkileri yerler. Vahşi etoburların beslenmelerinde çok az tahıl bulunabilir, belki yakaladıkları avın midesinde sindirilmiş halde. Halbuki ticari kuru mamalarda insanların yiyeceği kaliteyi sağlayamayan küflenmiş, zehirli etkiye sahip tahıllar kullanılıyor.
Canine Health Naturally Newsletter (Kanin Doğal Sağlığı Bülteni) yayıncısı ve editörü Sandra Brigola ticari hayvan mamaları hakkında şu bilgiyi vermiş: “Depolanan tahıllar ethoxyquin ile spreylenir ve mycotoxin, aflotoxin ve fusarium küfleri bulunan tahılların yok edilmesi oldukça zordur. Hayvan yemlerinde izin verilen küf miktarı 1 ppm (milyonda bir) miktardır." Bunu tutturmak isteyen mama üreticileri yüksek oranda küflü tahıllar ile düşük oranlıları karıştırırlar. Sonuçta tüm hayvan yemlerinde belli bir miktar küf bulunur.
Yüksek oranda koruyucu madde eklenmiş tahılların yanı sıra hazır mamalarda kullanılan “et” de inek veya biftek eti değildir. Natural Rearing Newsletter (Doğal Yetiştiricilik Bülteni) yazarı Marina Zacharis’e göre “Ulusal Hayvan Kontrolü Birliği’ne (Natural Animal Control Association) göre Amerikan hayvan barınakları yılda 13 milyon sahipsiz ev hayvanını öldürüyor. Bunların %30’u gömülüyor, %30’u yakılıyor, geri kalan %40’ı ise bu da yaklaşık 5 milyon evcil hayvan demek, kesimhanelere gönderilip hayvan yemi olarak kullanılıyor.” Bu konu ciddi olarak Ann Martin’in amazon.com’da satılan “Hayvanların Uğruna Öldüğü Besinler” (Food Pets Die For) kitabında ele alınmış.
Bir de “Köpeğinize bir Kemik Verin” (Give Your Dog a Bone) kitabında modern köpek beslenmesine ilişkin mitlerden bahseden Dr. Ian Billinghurst (BV. Sc (Hons), B.Sc. Agr., Dip. Ed.) var. Bizler bu mitlere inanarak büyüyoruz ve aslında hiçbir zaman doğru olmadılar.
Mitler:
1. Modern köpeğin sindirim sistemi atalarınınkinden farklıdır, dolayısıyla farklı beslenmeleri gerekir.
2. Köpekler kemik ve diğer çiğ besinleri yememelidir.
3. Tüm köpek yiyecekleri pişirilmelidir.
4. Bir köpeği beslemek için köpek beslenmesi üzerine üniversite diplomanız olması gerekir.
5. Köpekleri beslemenin en iyi yolu ticari köpek mamalardır.
6. Köpeklere verdiğiniz tüm yemekler tam ve dengeli olmalıdır.Bu mitler gerçekten çok eğlenceli bir çiğ beslenme grubu üyesinin sitesinde bunların daha fazlası var, bir ara sizin için onları da yazacağım. Çünkü yazı gittikçe uzuyor ;)
Kaynak: Betty Lewis, RVT, Dr. A.N. http://home.earthlink.net/~pawsreflect/nutrition.html
Fotoğraf: http://home.earthlink.net/~pawsreflect/ShimRaw.JPG
Çiğ beslenmenin felsefesi ile ilgili İngilizce birkaç link:
Mogens Eliasen- http://k9joy.com/education/feedyourdog.php
Christie Keith- http://www.caberfeidh.com/NaturalDiet.htm
Jane Anderson- http://www.rawlearning.com/
Bu blog doğayı ve hayvanları sevenlere, doğanın bize sunduklarını kullanmak isteyenlere ve doğal yöntemlerle kendilerine ve hayvanlarına daha sağlıklı bir ortam yaratmayı isteyenlere hitap etmektedir. Bu blogda yer alan yazılar internet ve çeşitli kitaplardaki bilgileri ve kişisel görüşlerimi içermektedir. Tıbbi konularda lütfen veteriner hekiminizle iletişimde olun. Tüm okuyanlara faydalı olmasını diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder