18 Şubat 2008 Pazartesi

Köpek pirelerine karşı ucuz, kolay ve doğal yöntemler

Önceki bloglarımda pire damlalarının ölümcül etkilerinden bahsettmiştim. Bu blogumda korktuğumuz, iğrendiğimiz bit, pire, kene gibi parazitlerle benim de evde uzun bir süredir kullandığım doğal yöntemlerle nasıl başedebileceğimizi anlatmak istiyorum.

Pire, kene, bit ve iç parazitler yaşayabilmek için zayıf, hasta, iyi beslenmemiş hayvanları seçerler. Pireler zaten hasta olan hayvanlara geldiği gibi, onların bozuk sağlığının daha da kötüye gitmesine yol açabilir. Ancak sağlıklı bir hayvanı hasta etmezler. Kötü kalitede, uygunsuz diyetler, stres, kötü yaşam koşulları parazit saldırılarına kapı açar. Sağlıkla ilgili kuvvetlendirme yapmadıkça pirelere karşı kimyasallarla bile savaşmak problemi çözmez. Önemli olan hayvanınızı dış parazitlere için daha az cazip hale getirmektir.

Pire tarağı ile tarayarak, banyo yaptırarak, bitkisel pire tasmaları veya doğal pire tozları ile kolayca pirelerle mücadele edebilirsiniz. Kesinlikle hayvan sağlığını etkileyen kimyasal, hormonel yöntemlere gerek yoktur.
Beslenme: İşe köpeğinizin bağışıklığını kuvvetlendirecek şekilde beslenmesini değiştirerek başlayın. Hayvanlarınıza her gün hazır mama yerine doğal, çiğ beslenme diyeti uygulayın. Bu onların bağışıklıklarını dış parazitlere karşı kuvvetlendirir. Parazitlerle savaşmada böylece %99’unu halletmiş olursunuz. Sağlıklı bir hayvanda da bit ve pire barınmaz. Pek çok çiğ beslenme taraftarı hayvanlarında pire, kene görmediklerini anlatıyorlar (Yahoogroups-Rawfeeding). Doğadaki bir sürü aslan, kaplan, kurt nasıl yaşıyor sanıyorsunuz? Bunun için çiğ beslenmeyi anlattığım hayvan beslenmesi bloglarıma bakabilirsiniz. Ayrıca İngilizce bilenler için Ian Billighurst “Give your dog a bone” ve “Grow your pup with bones” ve Anitra Frazier “The new natural cat: A complete guide for finicky Owners” kitaplarını önerebilirim.

Çiğ beslenmeyi anlattığım doğal hayvan beslenmesi bloglarıma bakabilirsiniz.

Hayvanınıza uyguladığınız diyeti bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ek besinlerle destekleyin. Her öğünde Vitamin B kompleks (10mg dozun yarısı veya dörtte biri olarak) ve sarımsak verin. Vitamin B-kompleksi besleyici mayada bulunmaktadır. Köpeklerde her 25 kilo için günlük 1-2 diş sarımsak verilebilir. Kedilerde sarımsak zehirleyici etkiye sebep olduğundan dolayı kesinlikle verilmemeli.

İçsel pire uzaklaştırıcılar: Sarımsak hoşunuza gitmeyebilir ancak pireler de sevmezler. Köpeğiniz sarımsak yediğinde sarımsak kokusu köpeğin derisinden dışarı atılır, böylece köpek pirelere karşı cazibesini yitirir. Ayrıca Brewer’s yeast mayalı tabletlerden vererek köpeğinizi yine aynı şekilde pirelerden uzak tutabilirsiniz. (Mayanın bazı hayvanlarda alerjiye, kaşıntı ve mantara sebep olabileceği söyleniyor. Sarımsak da kediler için pek önerilmiyor. Ancak ben üzerinde kedi-köpek resmi de bulunan bu ticari tabletlerden arada kedilerime ödül amaçlı veriyorum.)

Bir tatlı kaşığı doğal elma sirkesini köpeğinizin içme suyuna atarsanız bu köpeğinizin derisini bit, pire ve kenelere karşı itici yapacaktır. Eğer köpeğiniz elma sirkeli suyu sevmiyorsa o zaman yarım sirke, yarım su karışımı yaparak aynen citrus uzaklaştırıcı gibi sprey şişesine koyarak köpeğinizin üzerine sıkın. Veya doğal elma sirkesi tabletleri kullanabilirsiniz.

Evde yapılabilecek doğal solüsyonlar: Kimyasalların köpekleriniz üzerindeki etkilerinden korkuyor musunuz? Evde kendiniz de doğal, toksin içermeyen pire uzaklaştırıcı solüsyon yapabilirsiniz.

CITRUS uzaklaştırıcı: Bir limonu dörde kesin üzerine yarım litre (2 bardak) taze kaynamış sıcak su koyun. Bir gece bekletin. Ertesi gün solüsyonu sprey şişesine koyarak köpeğinizin tüm vücuduna, kulak arkasına, kafasına, gözlerine dikkat ederek, koltuk altlarına, kuyruk ucuna kadar sıkın. Genital organlarına gelmemesine dikkat edin.

Aromaterapi uzaklaştırıcı: Baz olarak 10ml saf badem yağı üzerine 10 damla lavanta esans yağı ve 5 damla sedir ağacı yağı ekleyin. İyice sallayın. Pireleri uzak tutmak için haftada en az iki kez hazırlanan karşımdan 1-2 damla köpeğin tüm vücuduna yayın.

Kendi pire tasmanızı yapın: Köpeğinizin kumaş tasmasına ya da köpek bandanasına birkaç damla ökaliptus esans yağı, çay ağacı (tea tree) esans yağı, citronella esans yağı, lavanta esans yağı veya geraniyum esans yağlarından birini iyice sürün. Haftada bir uygulamayı unutmayın. Hazır alacaksanız bitki özlü pire tasmaları kullanın. Kimyasal içerikli tasmaları kullanmayın. Köpekler için yeşil renkli bitkisel pire tasması çoğu petshopta bulunabiliyor.

Evinizde: Pireler zamanlarının çoğunu mobilyaların kuytu köşelerinde rahatsız edilmeden bir köpek geçip de üzerine atlamak için bekleyerek geçirirler. Köpeğinizin yatağını 40 derecede sabunlu suda yıkarsanız, pireler bundan sağ çıkamazlar. Eğer son durulamaya ökaliptus esans yağı eklerseniz bu Avustralya Sidney Üniversitesinin araştırmasına göre %99 ev tozu akarlarını da pirelerin yanısıra öldürecektir.

Pire istilası durumunda evinizi 2 hafta boyunca her gün elektrik süpürgesi ile süpürün. Tekrar süpürge yapmadan bir gece önce normal sofra tuzunu köşelere ve halılara serperek bir gece bekletin. En son elektrik süpürgesinin torbasını atmayı unutmayın.

Elektrik süpürgesi kullanırken önceden torbanın içine diatomik toprak* ya da pire tasmasından bir parça kesip koyun. Ciddi pire sorunlarında elektrik süpürgesi ile süpürdükten sonra torbasını sıkıca kapatarak dışarıdaki çöpe atın, ya da torbayı yakın.

Pire istilası durumunda halılarınızı buharla temizleyin.Yerlerde, köşelerde, deliklerde diatomik toprak kulanın. Yerleri amonyaklı su ile silmek de mevcut pireleri öldürür.

Hayvanınızın yattığı yatağı ve örtülerini sabunlu su ile 40 derecede yıkayın. Bunu haftada bir tekrarlayın.

Evde ayarlanabilir bir ısıtma sistemi varsa 15 dakikalığına ısıyı 40 dereceye ayarlayın.

Hayvanınızın yattığı yatağı ve örtülerini kurutma makinesinde yüksek ısıda 15dk döndürün.

Köpeğinizin yatağına taze at kokusu olan bir at battaniyesi serin. Her ay at battaniyesini yeni at kokan bir battaniye ile değiştirin. (Bunu ata binenler uygulayabilir)

Bahçede: Pire saldırılarını önlemek için pirelerin yaygın olacağı nemli, gölge alanları iyice sulayarak ufak bir gölet yapın. Su çekilirken pireler boğulacaktır. Bahçedeki karıncalar pire yumurta ve larvalarını yerler. Karıncaları yok edecek kimyasallar kullanmayın.

Mekanik düzenekler: Bir ısı veren lamba ve altında sabunlu su dolu bir tepsiden oluşan pire yakalama düzeneği karanlık bir odaya konur, pireler sıcağa duyarlı olduğu için lambaya atlar, aşağı suya düşerler. Hazır olarak elektrikli düzenekler de internette satılıyor. Çeşitli internet sitelerinde satılan böcek uzaklaştırıcı aletlerin köpek tasmaları kullanılabilir. Ancak bunların aslında böcekler aletin yaydığı ses frekansına alıştıktan sonra işe yaramadığı söyleniyor.

Taramak: Her gün pire tarağı ile pire kontrolü yapın. Tarağa gelen pireleri sabunlu suyun içine koyun. Doğal bir pire tozu olan diatomik toprakla* tarama yapabilirsiniz.

Banyo yaptırmak: Pirelere yakalanmış bir köpeği en güzeli şampuan ile yıkamaktır. Bunun için kimyasal içermeyen doğal bir şampuan kullanın. Doğal zeytinyağlı sabun da kullanabilirsiniz. En son durulama suyuna birkaç damla çay ağacı (tea tree) esans yağı veya lavanta esans yağı ekleyin. Bunun bir alternatifi de kendi bitkisel durulama suyunuzu yapmaktır. Bunun için iki kap taze biberiye yaprağını bir litre suda 30 dakika kaynatın. Suyunu süzün, yaprakları atın ve bunu ılık su ile 4 litreye tamamlayın. Bu solüsyonu köpeğin son durulama suyu olarak kullanın. Tüm tüylerine iyice yedirin. Üzerine tekrar su akıtmayın, durulamayın, kendi kendine kurumaya bırakın. Kurutma yapılmadığı için yaz aylarında kullanıma daha uygundur.

Normal şartlarda köpeğinizi bir iki ayda bir defa bile yıkamak fazladır. Derisinde kuruluk ve koku yapar. Ancak ciddi pire istilasında her hafta yıkamak isteyebilirsiniz. Bu durumda derisindeki doğal yağları yok etmeyecek doğal bir şampuan kullanın. Yıkarken ilk önce hayvanınızın boynunu ıslatırsanız pirelerin kafa bölgesine kaçmasını önlersiniz. Yıkarken pire tarağı ile de tarayabilirsiniz.

Dikkat edilecek noktalar:Eğer köpeğiniz evdeki tüm pireleri uzaklaştırdıktan sonra tekrar pire dolu bir çevreye çıkıyorsa o zaman dışarıdaki pireler için pire uzaklaştırıcıları kullanırken onu bir süre evde tutun. Kesinlikle köpeğinizin yatağına, yattığı koltuklara köpek derisi emeceği için böcek ilacı sıkmayın. Bunun yerine kendi pire tasmanızı yapmada kullandığınız yağlardan bir sulu karışım hazırlayıp oturma yerlerine sıkın. Evde kedileriniz varsa uçucu yağları kullanmayın.

Büyük miktarlarda sarımsak aynen soğan gibi köpeklerde zararlı etkiye sahiptir. Ancak sarımsak soğana göre problem yaratan maddenin çok azını içerir. Dikkatli miktarda kullanın. Örneğin, 25 kilo köpeklerde günlük ile 1-2 diş sarımsak verilebilir.

Eğer hamileyseniz biberiyeli solüsyonu kullanırken eldiven takın, solumayın veya işlemi başkasına yaptırın.

YUKARIDA VERİLEN UZAKLAŞTIRICI SOLÜSYONLAR KEDİLER İÇİN DEĞİLDİR. PEK ÇOK UCUÇU AROMATİK YAĞ KEDİLERİ ÖLDÜREBİLİR VE SARIMSAK ONLARI HASTA EDER.

*Diatomik toprak (Diatomaceous Earth): Kedi, köpekler ve ufak hayvanlarda zararlı kimyasal içermeyen doğal bir tozdur. Pestisit içermeyen kokusuz, leke bırakmayan, işlenmemiş, fosilleşmiş alglerden oluşur. Bu alglerin mikron boyutlardaki sivri kabukları parazitlerin kabuklarına yapışarak onları parçalar ve su kaybından ölmelerine sebep olur.

Kullanım şekli:
Dış parazitler için: Hayvanınızı sakinleştirin. Tarama fırçasının üzerine rozu serpin. Normal bir şekilde tarayın. Fırçanın kıllı ucunun deri yüzeyine temas etmesini sağlayarak kulaklar, ön bacaklar, karın kısmı dahil tüm bedenine uygulayın. Tozun göze kaçmamasına dikkat edin. Eğer hayvanınızda dış parazit varsa her gün kullanın. Koruma amaçlı iki haftada bir uygulayın. Yetişkin ve yavru kedi ve köpeklerin kullanımına uygundur. Yataklara ve halılara da serpebilirsiniz.

İç parazitler için: İç barsak parazitlerinde de gıda olarak tüketime uygun bir diatomik toprak iki hafta boyunca hayvanınızın öğünlerine serpilebilir. Böylece barsaklardaki parazitlerin tutunan bacaklarının kopmasına ve parazitlerin düşürülmesine yardımcı olur.

Uyarılar: Göze kaçarsa hafif sıcak suyla iyice yıkayın. Çocuklarda uzak tutun. Tozu solumayın, uygularken maske takmak isteyebilirsiniz.

Fotoğraf: Efe bahçe keyfi yaparken...

Kaynak: Frances Gavin - Canine Natural Cures
Dr. Richard H. Pitcairn – Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats

**************************************************

Hayvanlarınızla iletilişim seansı almak ister misiniz?

21 yorum:

burcu turan dedi ki...

diatomik toprağı nerden ediniyorsunuz ???

Başak Pirtini dedi ki...

Bu ürünü en son Istanbul Profilo'nun karşısındaki evcil hayvan marketinden aldım. Bit, pire, kene tozu olarak geçiyor, açıklamasında "diatomicious earth" yazıyor. İç parazitler içinde ufak bir miktar kendi kedilerime vermiştim, 1-2 haftalık kürler ile. Bir sorunla karşılaşmadım, ancak havuzlar için de kullanılan cinsleri var, bunları kullanmayın. Çoğunlukla ne kadar beyaz olursa o kadar saf oluyor.

Adsız dedi ki...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Burcu

Adsız dedi ki...

evimi pireler bastııı lütfen yardım edin chrysamed vet ve ev için olanı kullandım bişey olmadı ne yapacagız biz 3 kedi bir köpüş var hepsindede ilaclı tasma var

Başak Pirtini dedi ki...

Pire basmasına karşı yukarıdaki yazımın evinizde bolumunu dikkatle okuyun. 15 gunluk bir mucadele ile onunu kesebilirsiniz. Geçmiş olsun. Zor ama kolay gelsin... Sevgiler.

Adsız dedi ki...

bu tuz olayını 2 hafta süpürdükten sonra mı yapıyoruz yoksa her gece mi emin olamadım. çok zor bir durumdayım ama zaten kaç gündür süpürüyorum azaldı gerçi ama hala mevcut bu yorumu okuyunca içim rahatladı biraz aslında umarım bu yolla kurtulurum yoksa ilaçlama filan zor kedi var çünkü evde ve bir yere bırakamam

Başak Pirtini dedi ki...

Bence süpürün sonra da tuzlayın. Sonuçta tuz böcek uzaklaştırır. Kurutucu olduğu için. En az 15 gün boyunca süpürmek çok önemli. Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

merhaba, diatomik toprak uygulaması insan için maske takılması çocuklardan uzak tutulmasını gerektirecek kadar tehlikeliyse, o hayvanı ne hale getirir, iç organlarını derisini düşünemiyorum. doğal önerileriniz daha makul.

Başak Pirtini dedi ki...

Diatomik toprak cok ince toz halinde nefes yollarina kacarsa irite edebilir. Disarida uygulamakta fayda var o yuzden. Her turlu toz cocuklardan uzak olmali. Ancak yutulursa barsak kurtlarini dokturuyor. Bu yurt disinda amacla kullanan ciftlikler var.

kezban dedi ki...

Insanlar icin olan pire ilaçları kopekler icinde kullanılıyor mu?

kezban dedi ki...

Insanlar icin olan pire ilaçları kopekler icinde kullanılıyor mu?

Başak Pirtini dedi ki...

Merhaba, buradaki dogal yontemler bizim icin de pire, kene vb icin uygun. Tabii piyasadaki ilaclar ise sorunuz dozajlara dikkat etmek gerekiyor. Ben hic bir kimyasal zehiri ne insan ne de hayvana oneremiyorum. Insanlar icin plastik sise icine 1e 10 ayarinda dogal esansiyel lavanta, citronella, cay agacini suyla karistirip sıkabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Aromaterapi uzaklaştırıcı dan 1-2 damlayı nasıl tum vücuduna yayabiliriz anlamadım
derinin emmesinimi kastediyorsunuz

Başak Pirtini dedi ki...

Sprey şişesine 100ml su ile birlikte koyup sıkabilirsiniz ya da yag halinde elinizle tüm vücuda ovarak yayabilirsiniz.

apocalyp dedi ki...

Küçük ırk için zararı ölçülerde değişim var mı yağlarda yorkshire terrierim var

Unknown dedi ki...

Merhabalr . Kopegimde minik minik bocekler qruyrm 2 3 gundur galiba pire . Elma sirkesiyle su karistitip tuylerine siksm pireler qecer mi acaba .

Adsız dedi ki...

Merhaba Başak Hanım. Kedimde ve kopeğimde pire sorunu yaşıyorum. 4 gundur elma sirkeli karışımdan sıkıyorum. Pireler kendini tüylerden dışarı atıyor ama ölmüyorlar. Tek tek üzerlerinden toplayıp öldürüyorum pireleri ama çok zor oluyor. Sirkeli su yeterli gelmedi mi acaba ya da yanlış bir şey mı yapıyorum anlayadım.

Adsız dedi ki...

Evi pireler bastı ama baya kötü şekilde! Kedilerim yaa bere içinde kalmıştı. Ben 2ay yoktum bakıcı ilgilenmemiş ve 2ayda istika etmişler evi:( 4kez ilaç yaptırttım hem de kokusuz kokulu ve uv denilen dumanlı sistemle ama fayda etmedi! Hala pireler var! Bildiğiniz gerçek bir ilaç firması var mı? Bir de elbiselerim, ayakkabılarım, kabanlarım kazaklarım hep evde ve en pireli odada... Onlarıda ilaçlattım ama yumurtaları vs var ya alamıyorum. Ne önerirsiniz lütfen acil yardım edin :(

Unknown dedi ki...

sedir yagi kedilere oluyo diye biliyorum ? bn kedi besliyrm ve evin heryerine sıkabilecwgim bi solusyon yapmak istiyorum nasil olur

taklacı güvercin dedi ki...

Taklacı güvercinler imi koruması için bir köpek aldım lakin çok kasiniyor umarım dediğinizi yapınca geçer sirke ve sarımsak denemeye değer inşallah geçer admin

Unknown dedi ki...

Merhaba bizimde bodrumumuzu pire basmis esim se durumun farkinda olmadan indigi bodrumdan pacasina dolan pirelerle geldi hemen yikana bilecek esyalarin tamamini yikadik ve evi supurduk yaklasik 5 gundur ugrasiyoruz bodrumu eczaneden aldigimiz kimyasal bir ilacla ilcladik evide camasir suyu ile silyorum ama tektuk buluyorum evi kimyasal la ilaclamak istemiyoruz 2 gun evde olamayacagiz durum daha korkunc bir hal alirmi?dondugumde sizin onerilerinizide deneyecegim tabi birde evim bodrum kat hafif rutubette var ilaclatsammm dahami dogru olur acaba?kararsiz kaldim ne yapmmaliyim sizce